Hopp til innhold

Asker-rektor forsvarer skoleballene: – Viktig med god elevdialog

Rektor i Asker, Thomas Fredrik Ruud, slår tilbake mot kollega Ronny Hoset i Bærum som har avlyst skoleballet. Det finnes bedre alternativer enn å avlyse hele festen, mener Ruud.

Avtaler kjoler på Facebook

VIL HA UNIK KJOLE: På en Facebook-side deler jenter kjolebilder, blant annet for å unngå at flere kommer i samme kjole. Bildet er brukt med tillatelse fra gruppens medlemmer.

Foto: Privat

NRK fortalte tirsdag om rektor Ronny Hoset ved Østerås ungdomsskole i Bærum som har valgt å avlyse ballene på skolen. Etter flere år med tiltak har han fått nok.

Rektoren mener det brukes for mye penger og at det store presset knyttet til festen har negativ effekt på skolemiljøet.

Rektorens ballnekt vekker reaksjoner.

– Jeg tenker det er litt pussig å avlyse. Vi har fint klart å få kontroll på våre juleball ved å sette klare grenser, sier Thomas Fredrik Ruud, rektor på Risenga ungdomsskole i Asker til NRK.

Ifølge Ruud er det flere år siden Risenga ungdomsskole blant annet gjorde det ulovlig å komme med limousin til ballet. Det er heller ikke lovlig for jentene å bytte kjole flere ganger under ballet.

– Vi føler vi har fått det nøkternt og fint her, mye på grunn av god dialog med elevene, sier rektoren.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Skoleball fører til usunt utseendepress, mener en rektor.

SE REPORTASJEN OM REKTOREN SOM AVLYSER: NRK fikk også være med da Celine Strand Kvisselien prøvde kjole til årets skoleball. Hun er elev ved en ungdomsskole i Ski.

– Tiltak hjelper ikke

Ronny Hoset

GODE TILBAKEMELDINGER: Ronny Hoset sier at til og med foreldrene til barn som skal starte på skolen om flere år, har kontaktet ham og sagt de lettet over avviklingen av skoleballene.

Foto: NRK

Østerås-rektor Ronny Hoset sier skolen allerede har forsøkt tiltak for å redusere pengebruken og skape bedre miljø før, under og etter skoleballene. Men han mener det eksisterende presset ikke lar seg begrense av tiltakene.

– Det er ti år siden vi gjordet det forbudt å ankomme med limousin. Vi har arrangert bruktsalg av ballkjoler, sier rektoren til NRK.

Etter at saken ble kjent tirsdag, har telefonen ikke stått stille på rektorens kontor. Han forteller til NRK at mange foreldre ved skolen har tatt kontakt og takket ham for at han velger å avlyse.

– Negativt for det sosiale miljøet

Hoset sier han ikke kan stå inne for et skolearrangement som fremhever sosiale forskjeller, skaper splid mellom gjenger og utestenging.

Skolen har forsøkt å starte ballkåringer som ikke bare inkluderer de mest populære.

De ansatte har bestemt bordplassering og dansepartnere. I flere år har skolen også arrangert etterfest på ungdomsklubben i kjelleren slik at enkeltelever ikke skal føle seg utestengt.

– Likevel arrangeres dette sminkevorspiel før ballet. Det er intriger om hvem som får lov til å kjøpe hvilken kjole og elever blir utestengt fra grupper på Facebook, sier Hoset.

Lederen av Elevorganisasjonen er likevel kritisk til at skoleballet avlyses:

– For meg høres dette ut som en «quick fix» for en rektor å innføre. Man ser at det kan komme noen ubehagelige situasjoner, og i stedet for at skolen prøver å løse det, så forbyr man det, sier Kristoffer Hansen, leder i Elevorganisasjonen, til VG.

Hoset forsikrer om at det blir et sosialt arrangement for 10. trinn også i 2016.

– Men det blir under helt andre rammer og former. Hva vi skal arrangere, skal vi finne ut av sammen med elever og foreldre, sier rektoren.

Storm i sosiale medier

NRKs Facebook-innlegg om Østerås-rektorens avlysning av skoleballet har i skrivende stund over 12.000 likes og over 400 kommentarer. Saken blitt delt hundrevis av ganger.

Dette er noen av kommentarene som støtter rektoren:

  • «Synes det er litt latterlig at ungene (jentene) våre skal bruke flerfoldige tusener på kjole, frisør, makeup og spraytan for å spise en gryterett og danse i en gymsal ...»
  • «Endelig noen som står imot. Det styret der har tatt helt av, og er grunnlag for mobbing av de elevene som ikke har mulighet til å kjøpe slike dyre kjoler og tilbehør. Håper at resten av skolene i dette land følger eksempelet her.»
  • «Er så ening med rektor. Dette presset som unge jenter blir utsatt for er ikkje bra. Held ikkje jenta mål eller foreldre ikkje har råd til dyre festkjoler blir hele ballet ein "tortur".»

Selv om rektoren møter massiv støtte, særlig blant foreldre er det også mange som er uenige:

  • «Er ikke skoleball en fantastisk flott tradisjon, da? Jeg brukte selv min nokså av moten konfirmasjonsdress. Endte med smugrøyking likevel. Sikkert mulig å kjøpe altfor dyr kjole/dress, men det er faktisk ikke poenget i denne diskusjonen.»
  • «Er det ikke egentlig foreldres ansvar å oppdra barn som er robuste nok til å tåle å ikke ha den fineste kjolen? Det er sånn livet er, foreldre må tørre å si nei.»
  • «Å avlyse ballet er jo ingen løsning på ungdommens holdninger! Hvis rektoren skal ha applaus burde han ha en plan for hvordan barna kan akseptere hverandre slik de er, uavhengig av utseende.»

AKTUELT NÅ