Hopp til innhold

Kreftbølge blant gamle asbest-arbeidere

SLEMMESTAD/OSLO (NRK) Flere hundre tidligere asbestarbeidere får lungekreft på grunn av asbeststøv de pustet inn for flere tiår siden. Nå krever stortingsrepresentant Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet at alle som jobbet med asbest skal få tilbud om CT-screening.

Trond Torgunrud jobbet med asbest i 20 år i den nå nedlagte eternittfabrikken på Slemmestad.

HØR RADIOINTERVJUET: Trond Torgunrud jobbet i over 20 år med asbest på den nå nedlagte eternittfabrikken på Slemmestad. Han er frisk, men har mistet mange tidligere kollegaer. Hør hans historie her.

Det er de gamle sliterne Bøhler slår et slag for.

– Vi snakker om tusenvis av bygningsarbeidere og industriarbeidere som ble utsatt for asbest fra 1940-årene og fram til forbudet kom rundt 1980, sier Ap-politikeren til NRK.

Har du tips om dette? Kontakt NRKs reporter

Moderne kirurgi

Jan Bøhler

KREVER FLERE TILTAK: Jan Bøhler (Ap) mener det må innføres bedre kontrollrutiner for de som har jobbet i asbestutsatte bygg.

Foto: Hans Jørgen Solli / NRK

– Før tenkte vi nok at det er like greit å ikke vite. Er det lungekreft - ja, så er det lungekreft. Dødeligheten er høy. Det er lite å gjøre. Men i dag kan vi oppdage langt flere krefttilfeller tidligere ved hjelp av CT. Samtidig gir moderne kirurgi håp for stadig flere. Jeg tror vi kan redde flere hundre liv, sier Bøhler.

Hvert år får mellom 200 og 300 - de aller fleste menn - lungekreft som en følge av asbest de ble utsatt for mens de ennå var yrkesaktive, anslår forskere ved Kreftregisteret. Tallene har steget jevnt og trutt de siste årene, men det ser ut til at vi har nådd en topp nå.

Asbest

Dette skjer med kroppen når den utsettes for asbest.

Foto: Glen Imrie / Grafikk:

Bøhler har tatt saken opp i Stortinget.

– Disse arbeiderne har rett til medisinske undersøkelser. Det står i asbestforskriftene. Men mange blir ikke fulgt opp, og i alle fall ikke etter at de har gått av med pensjon. En EU-forskrift sier også at de har krav på undersøkelser med det beste vi har av medisinsk utstyr. Det betyr undersøkelser med CT, som er et moderne røntgenapparat. Bedrifter må derfor ta fram sine registre med navnene på alle som jobbet med asbest, slik at de kan få tilbud om CT-screening, sier han.

Til vurdering

Og kanskje blir han hørt. Ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt vurderer de nemlig spørsmålet. Med seg har de fagfolk fra blant andre Arbeidstilsynet, LO og Norsk Industri.

– Men dette er en vanskelig avveining, sier overlege og avdelingsdirektør Karl-Christian Nordby ved instituttet.

– Hvis CT hadde vært en så god metode at vi kunne skille kreft fra ikke-kreft bare ved å se på bildene, ville det vært greit. Men pasienten må utredes og følges opp med operasjon, for å finne ut mer. Det gir økte doser med stråling og andre skadevirkninger. I dag har vitenskapen ikke avklart hvor grensen for når det er lurt å iverksette slike undersøkelser, faktisk går, sier Nordby.

Hjerteskjærende

Jan Bøhler mener svaret er enkelt.

– Dette er en utsatt gruppe med stor risiko for kreft. Mange av dem har vært storrøykere, og det gjør ikke situasjonen bedre. De visste ikke hvor farlig asbest var. Historiene deres er hjerteskjærende. De har rettigheter. Vi plikter å hjelpe, sier han.

Asbest Slemmestad

ASBEST: Deler av den nedlagte eternittfabrikken på Slemmestad står fortsatt.

Foto: Hans Jørgen Solli / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ