Arne Treholt møtte forlagssjef i Oslo

OSLO (NRK): Arne Treholt var onsdag formiddag i et møte med forlagssjef Kjetil Kristoffersen på Bristol Hotel i Oslo sentrum, etter den siste tids avsløringer om Treholt-saken.

Kristoffersen og treholt

I OSLO NÅ: Her er forlagssjef Kjetil Kristoffersen i Publicom sammen med Arne Treholt i Stockholm etter at boken 'Forfalskningen' ble gitt ut i september 2010. I dag møttes de to i Oslo for å snakke om de siste avsløringene.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Treholt og hans advokat Harald Stabell har i lengre tid blitt lurt av privatetterforsker, journalist og forfatter Geir Selvik Malthe- Sørenssen. Det avslørte VG lørdag.

Malthe-Sørenssen skal ha latt en bruktbilselger spille agent og lure Treholt og Stabell til å tro at han hadde viktige opplysninger om norgeshistoriens mest omtalte spionsak.

Avsløringene om Malthe-Sørenssens juks har fått Treholt tilbake til Norge. Treholt kom fra Moskva natt til onsdag, og i formiddag satt han i et møte med forlagssjef i Publicom, Kjetil Kristoffersen, på Bristol Hotel i Oslo sentrum.

NRK var tilstede på hotellet da møtet fant sted og spurte Treholt og Kristoffersen om møtets innhold, men begge takket høflig nei til å kommentere saken og la seg avbilde foreløpig.

Skal møte forlagssjef og advokat

Ifølge VG skal de to blant annet ha diskutert om de skal gå ut med navnet på kilden i Treholt-boka.

Boken «Forfalskningen» ble utgitt ut på Publicom forlag i 2010. Det var i denne boken at Malthe-Sørenssen kom med sine påstander om fabrikkering av bevis og falske forklaringer i Treholt-saken.

Trolig var kilden en pensjonert tjenestemann i Politiets overvåkningstjeneste (POT). Etter avsløringene har Kristoffersen sagt til VG at han vurderer å røpe hvem kilden er.

Møttes på Bristol hotel

MØTTES HER: Arne Treholt var onsdag formiddag i et møte med forlagssjef Kjetil Kristoffersen på Bristol Hotel i Oslo sentrum.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag / NRK

Ba bruktbilselger om å spille agent

I over 10 år har Stabell jobbet med Treholt for å få gjenopptatt saken hvor han ble spiondømt. Omtrent like lenge har Malthe-Sørenssen vært engasjert i Treholt-saken.

Telefonsamtaler fra våren 2015 offentliggjort i de siste avsløringene. Malthe-Sørensen fortalte Stabell og Treholt at han har en hemmelig kilde, en som er agent i Forsvarets etterretningstjeneste og har tilgang til viktige bevis i Treholt-saken.

Mannen var derimot ingen agent, men en svensk bruktbilselger som er både bedrageri- og drapsdømt. Bruktbilselgeren hevder at hans motiv var å få tilbake pengene som Malthe-Sørenssen skal ha skyldt ham.

Spesialenheten for politisaker skal nå etterforske mulige lekkasjer av lydopptak fra politiet som kan knyttes til Treholt-saken.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen etterforskes for bedragerier

ETTERFORSKES: Geir Selvik Malthe-Sørenssen etterforskes for bedragerier.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Flyttet til Moskva

Det var sommeren 1985 at embetsmannen ble dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje. Spionsaken har fulgt Treholt i godt over 30 år, og 73-åringen mener fremdeles at denne dommen er feil.

Store deler av saken har han fulgt fra utlandet. Treholt flyttet til Moskva i 1993 og har siden den gang også bodd på Kypros i perioder.

Ved flere anledninger har han sagt at det er uaktuelt å flytte tilbake til Norge. Men nå er han på plass i Oslo for å følge opp saken etter avsløringene.

SISTE NYTT

Siste meldinger