Hopp til innhold

– Garanterer Vipps-arbeidere anonymitet

Arbeidstilsynet lover full anonymitet til Vipps-arbeidere og til indiske IT-konsulentene hos Norgesgruppen, dersom de forteller om lovbrudd. Samtidig iverksetter Norgesgruppen egen gransking av det indiske selskapet.

dnb

LOVER ANONYMITET: Arbeidstilsynet lover ansatte som vet noe om arbeidsforholdene til gjestearbeidene som driver Vipps og de indiske IT-konsulentene som jobber for Norgesgruppen full anonymitet, og at ingen sjefer skal få informasjon om hva de har delt med myndighetene.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Vi er interessert i å komme i kontakt med folk som kan fortelle oss ærlig og oppriktig om forholdene til IT-arbeiderne i det indiske selskapet Tata Consultancy Services, sier direktør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet.

– Dette er en sak vi prioriterer svært høyt, sier Halmrast.

Arbeidstilsynet satte i gang gransking av Vipps-teamet til DNB etter at EL og IT-forbundet varslet om mulige brudd i arbeidsmiljøloven og om utstrakt bruk av ubetalt overtid.

I går fortalte NRK om den norske IT-konsulenten som hevder at det er tilsvarende brudd på arbeidsmiljøloven i lokalene til Norgesgruppen i Oslo, hvor det indiske selskapet Tata har overtatt driften av datasystemene.

Dette har ført til at Arbeidstilsynet vil se disse to sakene i sammenheng.

– Utfordrende med fryktkulturer

NRK har vært i kontakt med en rekke indiske IT-konsulenter som alle forteller om frykt for represalier fra arbeidsgiver, dersom de klager eller snakker høyt om arbeidsforhold.

Arbeidstilsynets kjenner til fryktkulturen som råder hos enkelte utenlandske selskaper. Halmrast forteller at det er vanskelig å få underordnede til å være ærlige om arbeidsforholdene.

ørnulf halmrast

VERNER OM INFORMANTER: Arbeidstilsynet Ørnulf Halmrast kjenner til fryktkulturen i utenlandske selskaper og lover ansatte å beskytte dem.

Foto: Anne Cecilie Remen / nrk

– Det er en utfordring vi ser i bransjer der det brukes utenlandske arbeidstakere og hvor det er sosial dumping-problematikk.

Mange står i fare for å bli sendt hjem hvis noen oppfatter at de sladrer til myndighetene.

– Det gjør tilsynssituasjonen veldig utfordrende for oss fordi vi får ikke tilgang til informasjonen de sitter på og som vi behøver, sier Halmrast.

Men Arbeidstilsynet fremhever at folk ikke skal være redde for å være oppriktige og å gi informasjon om brudd på norske regler.

– Vi vil aldri gå ut med informasjon om hva den enkelte har fortalt oss. Vi lover alle full anonymitet, sier Halmrast.

Etter at NRK har satt søkelyset på omfanget av outsourcing i norsk arbeidsliv, har vi mottatt en rekke tips om arbeidsforholdene i de indiske IT-selskapene.

Hemmelige møter

Halmrast lover at Arbeidstilsynet vil være diskrete dersom ansatte vil snakke. Sjefene vil aldri få kunnskap om hvem som kommet med avsløringer.

– Vi vil selvsagt ikke intervjue de ansatte på arbeidsplassen, men heller ha møtene her i våre lokaler eller andre steder hvor ingen vil kjenne dem igjen, sier Halmrast.

Arbeidstilsynet er i ferd med å ansette medarbeidere med kompetanse i flere språk og andre lands kultur, nettopp for å kommunisere bedre med utenlandske arbeidstakere i Norge.

Eksterne granskere

Norgesgruppen sier de vil samarbeide med Arbeidstilsynet. Men etter NRKs avsløringer har matvaregiganten bestemt seg for å iverksette egen gransking.

De har hyret inn både advokater i Haavind og revisjonsfirmaet KPMG for å se på forholdene til de IT-ansatte hos underleverandøren Tata.

Norgesgruppen

EKSTERN HJELP: Etter NRKs reportasjer bestemte Norgesgruppen seg for å hyre inn advokater og revisorer for granske kontrakter og arbeidsforhold til de indiske IT-arbeiderne i selskapets lokaler

Foto: Anne Cecilie Remen / nrk

– Vi kommer til å be om å få innsyn i kontrakter som de ansatte har med selskapet. Vi vil også intervjue de ansatte hos underleverandøren, forteller informasjonsdirektør Bård Gultvedt.

Tatas nordiske kommunikasjonsdirektør Jirimiko Oranen sier selskapet ønsker en revisjon med en tredjepart velkommen.

– Vi respekterer vår kundes beslutning om å gjennomføre en slik revisjon. Igjen, hvis noen uregelmessigheter blir begått, vil vi undersøke dette og gjennomføre aktuelle tiltak. Vi ser på dette med riktig behandling, sier Oranen.

Kommunikasjonsdirektøren fremhever at Tata også vil samarbeide med Arbeidstilsynet.

DNB og Vipps

DNB har ikke planer om å gjennomføre tilsvarende gransking av arbeidsforholdene til de indiske IT-arbeiderne på hovedkontoret. Mange hundre indiske IT-arbeidere jobber i banken, en svært stor andel utvikler og drifter den populære applikasjonen Vipps.

DNBs informasjonsdirektør Even Vesterveld påpeker at de etter NRKs reportasjer har bedt om informasjon fra Tata og at de samarbeider med Arbeidstilsynet om den nylig igangsatte granskingen.

– Dette er et tema DNB tar alvorlig, og vi er glade for at Arbeidstilsynet ser på saken. Vi har en god dialog med tilsynet, og bidrar med den informasjon og støtte som er nødvendig for å belyse saken på en god måte, sier Even Vesterveld.

AKTUELT NÅ