Hopp til innhold

Arbeidsledigheten økte i august

Arbeidsledigheten er nå på 3,1 prosent av arbeidsstyrken, viser tall fra Nav. Tallene er langt lavere enn det SSB meldte onsdag.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson holder pressekonferanse.

UTFORDRING: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson har ansvaret for Nav. Etaten registrerer stadig flere arbeidsledige.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg registrerer at Nav-tallene og AKU-tallene spriker en del, spesielt knyttet til ungdomsledigheten. Vi ser også at ledigheten i stor grad er knyttet til olje- og gassrelaterte næringer, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) i en pressmelding.

Tallene fra Nav og Arbeidskraftundersøkelsen fra SSB spriker fordi de måler arbeidsledighet ulikt. Mens Nav rapporterer om antall arbeidsledige som er registrert hos dem, er AKU-tallene basert på intervjuundersøkelser (se faktaboks).

Stor forskjell

Nav-tallene viser at arbeidsledigheten er på 3,1 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,9 prosent i august i fjor.

Det er langt lavere enn det Statistisk sentralbyrå meldte tidligere denne uken.

Onsdag viste sesongjusterte tall fra Arbeidskraftsundersøkelsen at ledigheten økte fra 3,3 til 4,5 prosent fra juni i fjor til juni å år.

Analytikere spør seg nå om det er tallene fra Nav eller AKU som gir det mest riktige bilde av situasjonen.

– Svaret er litt både og, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Markets.

– Møter stengte dører

Styrken til Navs utregninger er at de forholder seg til registrerte, kjente tall. Hvor mange flere har meldt seg ledige? Hvor mange flere er på tiltak for å komme ut i jobb?

Det er større usikkerhet tilknyttet AKU, der er utvalg av befolkningen er spurt om sin tilknytning til arbeidslivet. Samtidig kan undersøkelsen fange opp tendenser som ikke er med i Navs tall. Ett eksempel er unge nyutdannede som ikke får jobb. Siden de ikke har rett på dagpenger, dropper mange å melde seg som arbeidsledige selv om de søker arbeid.

– Når AKU-tallene øker raskere og sterkere enn Nav-tallene, så kan det være et forvarsel om at det ikke nødvendigvis er oppsigelser som driver ledighetsøkningen, men også at en del virksomheter bremser inntaket av nye ansatte. De som da kommer ut, møter stengte dører, sier Dørum.

Ingen tro på nedgang

Han venter at ledigheten kommer til å øke enda mer framover, og sikter til at nedgangen i oljeinvesteringene trolig vil fortsette i flere år. Når bedrifter som i dag har relativt velfylte ordrebøker opplever at investeringene uteblir, vil også de måtte permittere ansatte.

– I tillegg vil vi se ringvirkninger av sysselsettingsnedgangen i oljeleverandørnæringen. Så vi har på ingen måte sett toppen på ledigheten. Men det er grunn til å tro at økningen vil gå tregere nå, enn den gjorde under finanskrisen høsten 2008, sier Dørum.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger