Arbeiderpartiet vil forby nikab

Alle er imot det, men ikke alle vil forby det. Nå melder VG at Arbeiderpartiet har gått inn for et forbud mot nikab på alle norske skoler og i høyere utdanning.

Niqab nikab

FORBUDT: Arbeiderpartiet og Frp kan nå danne flertall for et forbud mot nikab på norske skoler. Også Høyre og SV kaster seg på ballen og vil revurdere eget standpunkt.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Jonas Gahr Støre under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Jonas Gahr Støre (A) fikk kritikk for å vingle av Sylvi Listhaug (Frp). Nå retter han kritikken tilbake.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Sommeren 2014 sa Jonas Gahr Støre at Ap ville vurdere et nasjonalt lovforbud dersom regjeringen fremmet forslag om dette, nå har han bestemt seg likevel. Arbeiderpartiet vil forby nikab, melder VG.

– Regjeringen har avklart at de ikke vil gjøre noe med dette. Vi krever å få lik praksis i hele landet: at ansiktet skal være fullt synlig under hele utdanningsløpet, sier Støre til NRK.

Den siste uken har han blitt utfordret av Frp-politikere som ville danne flertall med Arbeiderpartiet og trosse regjeringens politikk, men i regjering har Frp stått på regjeringens politikk: at skolene skal få bestemme selv.

Regjeringen ønsker ikke forbud

Det er bare noen få dager siden innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sa at hun ikke ønsket et nasjonalt forbud. Beskjeden kom fra statsråden til arbeiderpartipolitiker Jan Bøhler på Stortinget.

Da svarte hun som følger:

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug (Frp) er mot forbud som integreringsminister og for som Frp-politiker.

Foto: Silje Bjerknes / NRK

«Når det gjelder heldekkende plagg som nikab og burka er dette et lite problem i skolesammenheng og på andre offentlige institusjoner. I den grad slik praksis skaper utfordringer finner den enkelte kommune eller den enkelte offentlige instans lokale løsninger, i noen tilfeller også forbud. Eksempelvis har Oslo kommune innført et forbud mot plagg som helt eller delvis dekker elevenes ansikt».

Men som Frp-politiker er Listhaug for et nasjonalt forbud, og det gjorde hun tydelig på sin Facebook-profil:

«Helga Pedersen i Arbeiderpartiet avviser forbud mot niqab og burka etter soloutspillet til Jan Bøhler (Ap). Da ser vi hvor dypt det stikker. Jeg og Frp er for forbud, og fortsetter å stå alene om et ønske om forbud, mens Ap vingler videre.»

Også i dag publiserer hun i sosiale medier for å ytre sin personlige mening om saken:

Kjempegode nyheter! Etter mange års kamp der FrP har stått helt alene, kopierer endelig Arbeiderpartiet FrP sin politikk også på dette området, og sikrer flertall for forbud!

Publisert av Sylvi Listhaug Mandag 19. september 2016

Arbeiderpartilederen mener statsråden vingler.

– Sylvi må først bestemme seg for hva Frp mener. Nå sier hun den ene tingen en dag og så skifter hun mening dagen etter, sier Støre til NRK.

Overbevist om at Høyre vil gjøre det samme

Ingjerd Schou

Ingjerd Schou (H) er overbevist om at Høyre kommer til å vedta et forbud neste gang de møtes på Stortinget.

Foto: Østfold Høyre

Flere partier kaster seg på, og melder at de skal revurdere saken.

Stortingsrepresentant for Høyre, Ingjerd Schou, er sikker på at Høyre vil gå inn for et nikab-forbud neste gang de møtes. Det bekrefter også en rekke andre kilder i Høyre.

– Utviklingen har gått sin gang, og jeg vil ha en behandling i Høyres stortingsgruppe neste gang vi samles. Nå må vi sette standarden nasjonalt, sier hun til NRK.

I dag er Oslo og Østfold de eneste som har gått inn for et forbud, men stortingspolitikeren har fått flere henvendelser fra andre fylker som vil ha nasjonale føringer.

– Ja, dette må vi nasjonalt lovregulere. Det fungerer ikke godt nok på lokalt plan i dag. Mange opplever at det kan være et problem uten nasjonale føringer, sier Schou.

Sentrale politikere i Ap, SV, KrF og Venstre har tidligere sagt at de vil forby nikab i skolen, da de presenterte en integreringsrapport, fasilitert av Tankesmien Agenda.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger