NRK Meny
Normal

Aps Syria-løfte kan tvinge regjeringen i kne

Mens Venstre og SV jubler, anklager Frp Arbeiderpartiet for råpopulisme etter at partileder Jonas Gahr Støre går inn for at Norge skal ta imot 10.000 syriske flyktninger.

To syriske flyktningebarn står inntil enn vegg, men kvinne går forbi

FLYKTER FRA KRIG: Krigen i Syria har ført til at halve landets befolkning er på flukt – de fleste er i nabolandene, som her i Tyrkia. Nå kan det gå mot politisk flertall for at Norge bør ta imot langt flere.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Til stående applaus fra landsmøtesalen gikk Støre torsdag inn for at Norge skal ta imot 5000 syrere i år, og 5000 neste år.

– Dette er kjempebra. Det er det samme som Venstre vedtok på sitt landsmøte, og det er en del av oppvåkningen hos mange om den flyktningkatastrofen vi nå ser, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.

SV har allerede fremmet forslag om det samme. Neste uke skal Sp diskutere saken, og om to uker skal KrFs landsmøte vedta hvor mange syriske flyktninger de ønsker.

KrF og Sp på glid

Mye tyder på at det går mot politisk flertall for en betydelig økning i antall syriske flyktninger.

Jonas Gahr Støre holder landsmøtetale

JUBEL: Salen jublet da Støre i sin landsmøtetale for første gang tallfestet hvor mange syrere han vil at Norge skal ta imot.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Vi har ikke sagt noe tall, men vi har sagt at vi vil ta imot flere. Vi ville øke kvoten i forrige budsjett – ikke så mye som det foreslås nå – men situasjonen blir stadig verre, så det må vi være åpne for diskutere, sier Senterpartiets innvandringspolitiske talskvinne Heidi Greni.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til NRK at han ikke vil forskuttere hva landsmøtet kommer til å vedta. Samtidig legger han ikke skjul på at mange i KrF liker det de hører fra Ap-landsmøtet.

– Jeg opplever at det er mange i KrF som følte at dette var et steg i riktig retning, sier han til NRK.

Frp: Ap ikke mer humane enn oss

Dersom KrF og Sp henger seg på, har forslaget om 10.000 syriske krigsflyktninger flertall på Stortinget. Det liker Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, dårlig. Overfor NRK kaller han Støres utspill «populistisk».

Mazyar Keshvari

OPPRØRT: - Arbeiderpartiet har ingen troverdighet i dette spørsmålet, all den tid de ikke løftet en finger for syriske flyktninger i 2012 og 2013, sier Mazyar Keshvari (Frp).

Foto: Else Karine Archer / NRK

– De fryktelige bildene fra Syria påvirker oss alle. Når da noen partier gir inntrykk av at de skal være mer humane ved å foreslå noe som nærmest ikke er mulig, så virker det som de er mer humane enn andre. Men problemet er at Arbeiderpartiet ikke har noe grunnlag for å hevde dette. De har stemt mot det tidligere, sier han.

Keshvari mener også at forslaget fra Ap vil gå utover de mange tusen som allerede venter på å bli bosatt i en kommune.

– Det vil få enorme økonomiske og sosiale konsekvenser, sier han.

Prislapp: Over sju milliarder

Ifølge Arbeiderpartiet vil prislappen for 10.000 syriske flyktninger lande på sju milliarder kroner over tre år. Da regner de også med integreringsutgifter til norskopplæring og lignende tiltak.

Under pressekonferansen etter landsmøtetalen ble Støre presset på om han virkelig kan regne med at kommunene stiller opp, siden det er nettopp kommunene som må ta en stor del av ansvaret.

– Vi har foreslått å øke integreringstilskuddet, men jeg tror det må flere tiltak til. Det var derfor jeg tok opp dette nettopp på i landsmøtetalen, der det også er mange ordførere blant tilhørerne. Hovedbudskapet er at kommunene må følge opp, sier Støre.

Konfrontert med Frps populismeanklager svarer han:

– Det synes jeg er trist. Alle humanitære organisasjoner ber oss stille opp. Jeg synes det er en trist observasjon, når vi ser at verden opplever en flyktningekrise.

Mot forhandlinger

Høyres innvandringspolitiske talskvinne, Ingjerd Schou, advarer mot å tegne et bilde av at Norge ikke bidrar for å hjelpe de mange menneskene som flykter fra den blodige borgerkrigen i Syria.

– Norge er et av de landene i Europa som tar imot flest kvoteflyktninger i år. Vi hjelper også særlig utsatte flyktninger og avlaster land i Syrias nærområde, sier Schou til NTB.

Ifølge Schou skal regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre nå forsøke å bli enige. Ifølge samarbeidsavtalen må sentrum først søke enighet med Høyre og Frp, før de kan sørge for alternative flertall med resten av opposisjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger