Hopp til innhold

Aprilmåling: Årsbeste for team Erna

OSLO/SINGAPORE (NRK): Ap kan gå fram og KrF kan bytte side uten at Erna Solbergs flertall glipper. NRKs partibarometer viser at småpartienes skjebne kan avgjøre valget neste år.

Laster innhold, vennligst vent..

Nydalen-partiene får 95 mandater på meningsmålingen Norstat har utført for NRK i april. Det det høyeste antall mandater for samarbeidspartiene på Norstats måling på to år.

Dersom målingen var valgresultatet, hadde Høyres, Frps og Venstres 85 mandater også sikret flertall alene.

Laster innhold, vennligst vent..

Både SV og MDG faller under sperregrensen. Dermed har ikke Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre flertall, selv i et teoretisk scenario der Ap, Sp, KrF, SV, Rødt og MDG går sammen for å velte den sittende regjering.

Alle endringene i aprilmålingen er innenfor feilmarginen, men utslagene bekrefter det tidligere målinger har vist: Høyre og Frps oppslutning rammes ikke av regjeringsslitasje.

For fjerde måned på rad har de to regjeringspartiene en samlet oppslutning over 40 prosent.

Solberg: – Må slåss for velgerne hver dag

En strålende blid Erna Solberg (H), som for tiden er på statsbesøk i Singapore, mener målingen viser at folk har merket at valgløftene innfris.

– Jeg tror folk er opptatt av de lange linjene, og jeg tror folk er glade for de resultatene vi leverer. Og så tror jeg at vi må slåss for disse velgerne hver eneste dag, hele tiden framover, for at vi fortsatt skal holde fast på en borgerlig regjering etter valget.

Statsminister Erna Solberg ble tatt i mot av Singapores statsminister Lee Hsien Loong

OPPOVER: Høyre går fram med 0,9 prosentpoeng til 24,9 prosent på NRKs aprilmåling.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hvor betryggende er det for deg at KrF, etter målingen å dømme, ikke ser ut til å få innflytelse ved å skifte side?

– Det viser at det er en sterk trend i den norske befolkningen for det jeg vil kalle en borgerlig politikk, og for de spørsmålene som denne regjeringen har satt på dagsorden. Det viktigste for KrF er hvor mye innflytelse de får, og de får mest innflytelse med oss.

KrF i tenkeboksen

Men KrFs Dagrun Eriksen, som er fungerende partileder mens Knut Arild Hareide er i pappapermisjon, er ikke like overbevist. Hun mener det er altfor tidlig å si hvor KrF har mest å hente etter valget i 2017.

Nestleder (Krf) Dagrun Eriksen

5,6 PROSENT: KrF får 5,6 prosent på NRKs partibarometer for april. Dagrun Eriksen er mellomfornøyd, og håper de klarer å overbevise flere velgere fram mot stortingsvalget neste år.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Partidemokratiet i KrF skal bruke tiden fram mot valget til å bestemme seg for om de velger samarbeid med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre eller fire nye år med Høyre og Frp.

– Det er altfor tidlig å gjøre opp den fasiten nå. Det som er viktig for partiet nå, er hva vi skal samarbeide om, ikke hvem vi skal samarbeide med. Den diskusjonen kommer når vi nærmer oss valget, sier Eriksen.

Støre: – Godt utgangspunkt

Arbeiderpartiet har flørtet åpenlyst med KrF siden valgnederlaget for snart tre år siden. Men selv om KrF skulle skifte side, er Jonas Gahr Støre trolig avhengig av at SV kommer over sperregrensen på fire prosent.

I mars var SV akkurat på fireprosentsgrensen, mens de går tilbake til en oppslutning på 3,5 prosent i april. Dersom det blir valgresultatet, mister partiet seks mandater og ender med én enslig representant på Stortinget.

Landsstyremøte i Arbeiderpartiet. Jonas Gahr Støre

FORNØYD: Jonas Gahr Støre er tilfreds med at Ap får 32,5 prosent på NRKs aprilmåling, opp 0,9 prosentpoeng fra sist måling.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det kan vi ikke spekulere i nå. Det jeg vil jobbe for er å sikre flertall for en annen kurs og et sterkt Arbeiderparti, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Disse målingene har en tre, fire partier over og under sperregrensen fra måned til måned, som gir veldig store utslag. En annen måling kan ha en annen sammensetning der, og da endrer resultatet seg. For oss er det viktig å bidra til et sterkt Arbeiderparti, det er nødvendig for å få til et skifte. En oppslutning på 32-34 prosent halvannet år før valget, det er et veldig godt utgangspunkt. Vi har sjeldent hatt det så bra, egentlig, sier han.

AKTUELT NÅ