NRK Meny
Normal

Apotekene får betalt for å vise fram medisin

Apotekene har fått 1,6 millioner kroner fra staten for å vise pasienter hvordan de skal ta astma- og kols-medisinen sin. Allmennlegene mener det er unødvendig at apotekene får betalt.

Inhalasjonsveiledning i apotek

Tjenestefarmasøyt Murtada Al-Araji demonstrerer for apoteker Mari Solberg hvordan en inhalasjonsveiledning foregår.

Foto: Kari Stokke Nilsen / NRK

Fra 1. mars har alle norske apotek fått 80 kroner fra Helfo hver gang de viser en pasient hvordan de skal bruke en inhalator med medisin mot astma eller kols.

Dette kommer i tillegg til pengene de tjener på å selge medisinen.

Per Kristian Faksvåg

Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen

Foto: Apotekforeningen

– En veiledning pleier å ta 6–7 minutter, sier fått Per Kristian Faksvåg, fagdirektør i Apotekforeningen.

Dette er en prøveordning som varer fram til desember, og det er totalt satt av 5 millioner kroner til prosjektet, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

– Rart at de skal få betalt

Så langt har over 20.000 pasienter fått veiledning, og dermed er 1,6 millioner kroner brukt.

Allmennlegeforeningen syns det er rart apotekene får betalt for dette. Farmasøyter måtte også tidligere i henhold til loven demonstrere medisinen de selger.

Nestleder i Norsk forening for allmennmedisin Torgeir Skavøy

Nestleder i Norsk forening for allmennmedisin Torgeir Skavøy

Foto: privat

– Dette hører jo naturlig inn under jobben de er satt til å gjøre, og jeg synes det er rart at det offentlige skal bruke mer penger på det, sier Torgeir Skavøy, nestleder i Norsk forening for allmennmedisin.

Han sier dette høres ut som lettjente penger for apotekene, og er usikker på om effekten av veiledningen vil bli så stor at det er verdt det.

– Stort behov

«Teknisk inhalasjonsveiledning» som tjenesten kalles, er ifølge Helsedepartementet mer omfattende og går utover den informasjonsplikten apotekene har i dag.

– Opplæring av pasienter i riktig medisinbruk er viktig for at pasienten faktisk skal få effekt av behandlingen som medisinen er ment å gi. Det er dokumentert at over 50 prosent av kolspasientene ikke tar medisinen slik de bør, opplyser departementet til NRK.

Apoteker Mari Solberg sier behovet er stort. Pasienter tar medisinen til feil tid og med feil dosering.

– Mange har feil teknikk, og det er ganske mange typer inhalasjonsmedisiner på markedet, sier hun.

Medisiner mot astma og kols

Det finnes mange typer inhalatorer med medisin mot astma og kols.

Foto: Kari Stokke Nilsen / NRK

Ingen begrensning

Legene demonstrerer også hvordan pasienter skal bruke medisinen når de skriver resept, men det får de ikke betalt ekstra for.

– Pasienter trenger av og til flere runder, så hvis de kan starte hos oss og så få oppfriskning på apoteket er det bra. Men har du brukt en inhalator i 10 år trenger du ikke veiledning, sier Skavøy.

Taksten apotekene bruker er det ingen begrensninger på. Det betyr at de kan få betalt fra staten for samme pasient hver gang de er innom og henter ny medisin.

– Dette vil være blant spørsmålene som kan være relevante å se på i evalueringen av tjenesten, opplyser departementet overfor NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger