NRK Meny
Normal

Solberg åpner for Syria-angrep uten FN-mandat

Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg åpner for et angrep mot Syria uten mandat fra FN.

Erna Solberg

Høyres leder Erna Solberg åpner for muligheten for at Norge kan delta i en eventuell militær operasjon i Syria, uten FN-mandat. Her taler statsministerkandidaten fra Høyre under Høyres landsmøte på Gardermoen i august i år.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg har ikke uttalt meg om norsk deltagelse. Det er viktig å få til et FN-mandat, men på generell basis må vi kunne tenke gjennom en humanitær krise kan være så stor at verdenssamfunnet må gå utenom et FN-mandat. Når der gjelder Syria mener jeg at eventuell norsk deltagelse må forankres i et FN-mandat. Per dags dato synes jeg det er ekstremt fjernt, sier Solberg til NRK.

Til Dagsavisen sier Solberg at det er en mulighet for å handle, selv uten grønt lys fra FNs sikkerhetsråd.

– Det er ikke 100 prosent sikkert at du må ha et FN-mandat for at det skal være folkerettslig riktig med en intervensjon. Men det vil være ønskelig å ha det, for det vil gi sterkere legitimitet, sier Høyre-lederen.

– Blokkerer det internasjonale samfunnet

Hun viser til utfordringen ved at Russland og Kina stadig legger ned veto mot bruk av militærmakt i Syria. At Russland og Kina stadig blokkerer det internasjonale samfunnet, kaller hun et stort dilemma.

– På et tidspunkt kan vi komme dit at folkeretten blir fortolket slik at man ikke nødvendigvis må ha et FN-mandat for å gripe inn, sier Solberg.

Statsministerkandidatens uttalelser gjelder lovligheten av en eventuell militæraksjon uten FN-vedtak og ikke om Norge skal delta militært-.

Hun fastslår at det er lite sannsynlig med norsk deltakelse i Syria, men drar samtidig paralleller til andre kriser der Norge har valgt å bruke militær makt.

– Vi har hatt store internasjonale kriser hvor vi valgte å være med. Alle partier, ja i alle fall halve SV var jo med på bombingen i Kosovo på grunn av etnisk rensing, massedeportasjoner og masseflukt, sier hun.

– Brudd med lang norsk linje

Espen Barth Eide i Valgstudio

Espen Barth Eide var mandag på Gotland for å møte nordiske og baltiske utenriksministere. Blant teamene var Syria-krisen.

Foto: NRK

– Hvis dette faktisk er Ernas mening er det ikke bare et brudd med en lang norsk linje med å legge folkeretten og FN-pakten til grunn, men også stikk i strid med det Høyre sa veldig klart så sent som i forrige uke, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

Han viser til at det så langt har vært enighet mellom alle de norske partiene om den norske holdningen.

– I forrige uke sluttet alle partiene, med et lite unntak for Venstres Ola Elvestuen, seg til det som er regjeringens linje med at her må det helt klart reageres, men at det må skje gjennom FNs sikkerhetsråd, sier Espen Barth Eide.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger