Hopp til innhold

Statoil frykter kostbar utsettelse

Opposisjonens Utsira-løsning vil ikke føre til forsinkelser for Statoil på Johan Sverdrup-feltet, sier Ap. – Det er ikke så sikkert, mener selskapet selv.

Feirer Utsira-avtale i Stortinget

FRYKTER REGNINGEN: SVs Heikki Eidsvoll Holmås (i midten) gleder seg over at opposisjonen på Stortinget stiller seg bak forslaget om kraft fra land til Utsirahøyden. Jon Evang (t.h) fra miljøstiftelsen Zero hadde med kake, og Terje Lien Aasland (Ap) deltok i feiringen. Statoil, på sin side, påpeker at eventuelle utsettelser blir dyrt.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Stortinget har gått bort fra den opprinnelige formuleringen i SV-forslaget om kraft fra land fra «første dag i Johan Sverdrup-feltets operasjonstid». I stedet slås det fast at dette skal skje «i forbindelse med oppstartsfasen».

Statoil-sjef Helge Lund

TIDSPLAN: Det har ikke lyktes NRK å få et intervju med Helge Lund eller andre i Statoils ledelse, men i en pressemelding skriver selskapet at det er avgjørende at Utsira-løsningen ikke innebærer en forsinket utvikling.

Foto: MARK EARTHY / SCANPIX

– Vi sier at det skal være en tidsangivelse i konsesjonsvilkårene som slår fast når området skal være ferdig elektrifisert. Det er et viktig element som sørger for at det ikke blir utsettelser i prosjektet, sier Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsmann Terje Lien Aasland til NTB.

Men i en pressemelding fredag ettermiddag kommer det fram at Statoil mener det er for tidlig å slå fast at Stortingets krav ikke fører til utsettelser.

Ap: En helt spesiell sak

«Det er uklart hva kravet om å legge kabler mellom installasjonene fra oppstartsfasen av Sverdrup innebærer for det valgte konseptet og framdriften av prosjektet», skriver selskapet.

Statoil understreker at det er viktig for dem at Sverdrup-feltet bygges ut i tråd med tidsplanen. Ifølge selskapet vil ett års utsettelse føre til et nåverditap på 20 milliarder kroner før skatt.

Ap-politiker Terje Lien Aasland understreker overfor NTB at grepet med å instruere regjeringen i spørsmål som angår selskapene som driver på sokkelen, ikke vil bli tydd til ofte.

Arbeiderpartiets Terje Aasland

FÅR MED SEG LO: Terje Aasland og resten av Ap får støtte av LO for avtalen om elektrifisering av Utsira.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Utbygging av Utsirahøyden er en helt spesiell sak. Derfor presiserer vi også at dette er et ekstraordinært tilfelle, sier Aasland.

– Klart arbeidsoppdrag

På spørsmål om han kan gi en konkret tidsangivelse av når hele Utsirahøyden vil være elektrifisert, viser han til regjeringen.

– Vi har gitt statsråden et veldig klart arbeidsoppdrag. Nå er det opp til ham å jobbe videre med saken. Jeg håper og tror at han nå vil vise noe mer vilje til å imøtekomme Stortinget enn hva han har gjort tidligere.

LO mener stortingsflertallet har funnet fram til en god løsning for elektrifisering av olje- og gassfeltene på Utsirahøyden.

– Vi er fornøyd med at dette ikke betyr en utsettelse av Johan Sverdrup-utbyggingen, sier LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen til NTB.

LO: Avgjørende at det ikke blir forsinket

LO-forbundet Industri Energi har vært motstandere av en slik kraftløsning, dels av frykt for følgene for landbasert industri. Gabrielsen forutsetter at Utsira-elektrifisering ikke går ut over energiforsyningen til fastlandet og slår fast at LO er positiv til klimatiltaket «der forholdene ligger til rette».

– For norske offshoreverft er det avgjørende at dette store prosjektet ikke blir forsinket, sier Gabrielsen og viser til at alle plattformkontraktene i 2013 gikk til utenlandske aktører.

– Sverdrup-utbyggingen er derfor sentral for disse verftene, sier Gabrielsen, som ellers merker seg at stortingsflertallet er tydelig på at Utsira-saken er et unntak.

– Det er viktig av hensyn til forutsigbarheten i norsk petroleumspolitikk og for norsk sokkel at denne behandlingsmåten ikke danner presedens for framtidige feltutbygginger, sier LO-toppen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger