Hopp til innhold

Ap vil forby atomvåpen, men vil ikke signere FN-forbud

– Bra, svarer utenriksminister Børge Brende (H), som bekrefter at Norge har vært i dialog med USA om atomvåpenforbud.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken og utenriksminister Børge Brende (H) om atomvåpenforbud.

SE POLITISK KVARTER: – SVs forslag begynner med å si at Norge bør signere en traktat jeg mener Norge ikke bør signere, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i Politisk kvarter mandag.

– Vil Arbeiderpartiet stå på sida til en fredsprisvinner, eller på sida til Donald Trumps USA? spør SV-leder Audun Lysbakken i Politisk kvarter.

Arbeidet for et FN-forbud mot atomvåpen, som Norge ikke signerte, var sentralt for at organisasjonen ICAN fikk fredsprisen fredag.

Kort tid etter fredspristildelinga fredag tok SV til orde for å finne ut hvilke konsekvenser det vil ha for Norge å likevel slutte seg til forbudet.

Samtidig angrep Ap-leder Jonas Gahr Støre regjeringa for å ha vært «for passiv» i arbeidet mot atomvåpen. Støre hevda fredag at det er flertall på Stortinget for et forbud mot atomvåpen.

Men i Politisk kvarter mandag morgen blir det klart at Arbeiderpartiet, slik som regjeringa, mener Norge ikke bør signere det vedtatte FN-forbudet.

– Traktaten har en god intensjon, men gir ikke nedrustning som resultat. Derfor kunne vi ikke signert dette, sier han.

Støre: – Vil at regjeringen utdyper

Ap vedtok i sitt landsmøte i vår at partiet skal jobbe for et forbud mot atomvåpen. Støre mener likevel det å få flertall for et forbud i FN «ikke er noen stor kunst», så lenge ingen land med atomvåpen forplikter seg til noe i avtalen.

Ettersom SV-forslaget starter med en setning om «ratifikasjon av FN-traktaten», vil Ap dermed ikke slå følge med SV.

– Det vi vil er at regjeringen bekrefter og utdyper hvordan den skal jobbe for nedrustning, sier Støre.

SV på sin side mener fakta må på bordet.

– Dette er tenkt som en konsekvensutredning, og det pleier både Høyre og Ap å være for, sier Lysbakken.

Saken skal inneholde en konkret vurdering av traktatens innhold opp mot gjeldende norske forsvarsplaner, hvordan avtalen står i forhold til de juridiske og politiske rammebetingelsene som følger av vårt NATO-medlemskap og se om det er behov for enkelte tilleggsartikler i traktatens for at Norge skal kunne signere og ratifisere.

SV-forslag om atomvåpen-vurdering

Ap-leder Støre holder fast på at FN-forbudet slik det ser ut nå ikke kan signeres av Norge, men sier regjeringa kan vente seg et klart signal fra Stortinget om å forklare hvordan Norge skal jobbe for nedrustning.

Brende: – Så lenge Russland har det så må vi ha det

122 land stemte for FN-avtalen, men det gjorde ingen av Nato-landene. Utenriksminister Børge Brende (H) kaller FN-vedtaket «et slag i lufta» som ikke bidrar til reell nedrustning.

– Føler du deg trygg på at Ap vil stå på samme linje som deg?

– Det er bra at Ap avviser forbudet, der ingen atomland er med, sier Brende i mandagens Politisk kvarter.

Brende sier han har jobba over tid for at FN-avtalen ikke skulle dreie seg om et forbud, og mener derfor det er et «litt magert halmstrå» Støre klamrer seg til når han kaller regjeringa passiv.

Brende bekrefter dialog med USA

Fredag ble det kjent at USA skal ha forsøkt å påvirke land til å avvise atomvåpenforbudet i FN, ved et dokument sendt til landets allierte i fjor.

– Har USA kontakta Norge i denne saken og bedt oss om å ikke støtte forbudet?

– Vi har ikke opplevd den type trykk, sier Brende.

– Men har USA kontakta oss?

– De har ikke kontakta oss på noen annen måte enn at vi har hatt en dialog om dette. Det som har vært er jo et press også fra Obama-administrasjonen, sier Brende.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ