Hopp til innhold

Ap-topp: – Uakseptabelt lønnsnivå

Helga Pedersen (Ap) innrømmet fra Stortingets talerstol at lønna til næringsminister Trond Giskes venn og mangeårige Ap-topp i statseide Entra ligger for høyt.

Helga Pedersen

Palamentarisk leder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet sier styrene i statsselskapene bør måles på lederlønnsnivået.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Knut Arild Hareide
Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Tirsdag skrev NRK at lederlønnen til Rune Olsø i Entra Eiendom ligger skyhøyt over lønnsnivået til toppsjefene i private selskaper som Olav Thon, Selvaag og Obos.

For til tross for ta Giske har prediket moderasjon i lederlønninger i statlige selskaper, har vennen i Entra fått tilbud om en årslønn som ligger over private konkurrenter.

I dag satte stortingsrepresentant Knut Arild Hareide (KrF) spørsmålstegn ved regjeringens gjennomføringsevne når de ikke engang klarer å begrense utviklingen i lederlønninger i selskaper de selv eier.

– Mangel på gjennomføringsevne er en av de store kritikkene mot denne regjeringen. Et område som tydeliggjør dette er lederlønningene i de statseide selskapene. 18 prosents vekst, de seks største selskapene har i snitt 8,7 millioner kroner i lederlønninger, og statsråd Trond Giske snakker om moderasjon, sa Hareide under Trontaledebatten i Stortinget.

Så fortsatte han:

– Har det vært god gjennomføringsevne å få til moderasjon for denne regjeringen på lederlønninger?

Han er ikke den eneste som har vært forundret over at Entra-sjefen har blitt tilbudt en lønn som ligger både en og to millioner over lederne hos konkurrentene i det private.

– Forferdet, opprørt og forbanna

Og på grasrotnivå i Arbeiderpartiet og LO murres det over at det helstatlige eiendomsselskapet Entra i flere år har vært lønnsledende i bransjen.

Der sier tillitsvalgte at de føler seg ført bak lyset av næringsminister Trond Giskes stadige lovnader om å ta tak i lederlønnsproblematikken i staten.

Innslag i Dagsrevyen 3.10.12. Reporter Ingunn Solheim og Fredrik Solvang.

Grasrøropprør mot høge leiarlønningar

– Jeg er forferda. Jeg er opprørt og forbanna, og jeg kommer til å gå videre med dette internt i partiet, sa Ove Brandt i Oslo Ap da NRK gjorde ham oppmerksom på Entra-sjefens lønnstilbud.

Pedersen: – Et uakseptabelt høyt lønnsnivå

Parlamentarisk leder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet innrømmet at lønnsnivået blant noen av statens selskaper er vanskelig å forsvare da hun besvarte Hareides spørsmål fra Stortingets talerstol.

– De eksemplene vi har sett fra Entra og lederlønnsnivået i dette selskapet de siste dagene er uttrykk for et uakseptabelt høyt lønnsnivå. Nettopp derfor har Arbeiderpartiet og den rødgrønne regjeringen vært opptatt av å få moderasjon av leder lønninger, sa Pedersen.

Hun sa man allerede har strammet inn på bonuser, oppsjoner og sluttvederlag. Hun gjentok også Giskes mantra om at statens politikk rundt statlige lederlønninger om at lønningene skal være konkurransedyktige uten å være bransjeledende.

– Det er beskjeden man har gitt til styrene, og det forutsetter jeg at styrene gjennomfører i praktisk politikk. Det må også være noe styrene evalueres på, sa Pedersen.

AKTUELT NÅ