Hopp til innhold

Ap-topp ønsker livstidsstraff

Ap-topp Roger Ingebrigtsen vil at framtidas terrorister skal få livstidsstraff i Norge. Høyre er lunkne til forslaget, mens Frp synes det er en god idé.

Roger Ingebrigtsen

VIL SKJERPE STRAFFENE: Roger Ingebrigtsen, som er medlem av programkomiteen i Ap, vil innføre livstidsstraff i Norge.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Jan Bøhler

TAR DISKUSJONEN: Jan Bøhler (Ap) er åpen for å diskutere forslaget fra partifellen.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Bent Høie (Høyre)

TVILER: Bent Høie i Høyre går ikke umiddelbart med på at Breivik-saken viser at det må innføres livstidsstraff i Norge.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / Scanpix
Per Sandberg

POSITIV: Per Sandberg i Frp mener forslaget fra Ingebrigtsen har mye godt for seg.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– De menneskene som i ekstreme tilfeller setter et helt samfunn på prøve ved å utøve ulike former for terrorhandlinger (...) der mener jeg at man må åpne opp for at de ikke skal få friheten tilbake, sier statssekretæren i Forsvarsdepartementet til Politisk Kvarter på NRK P2.

Åpner for benådning

Ingebrigtsens stedatter Ylva Helene Schwenke ble hardt skadd på Utøya 22. juli i fjor. Han sier til avisa Nordlys at han lenge har tenkt at livstidsstraff bør gjeninnføres i Norge. Men Ingebrigtsen ville vente til gjerningsmannen Anders Behring Breivik fikk sin dom før han uttalte seg.

Fredag ble Breivik dømt til lovens strengeste straff, 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Dersom resten av programkomiteen i Arbeiderpartiet støtter forslaget fra Ingebrigtsen, vil partiet neste år gå til valg på at terrorister vil kunne dømmes til et liv bak murene.

– Så må det være en mulighet på et senere tidspunkt for å kunne benåde, men jeg ønsker altså at i dommen som felles bør man kunne si at vedkommende skal ikke få sin frihet tilbake, sier Ingebrigtsen.

Lunken mottagelse i eget parti

Men justispolitisk talsmann i Ap, Jan Bøhler, er skeptisk. Han sier til Politisk Kvarter at dagens ordning med forvaring (se faktaboks) fungerer fint.

Ifølge Bøhler er det ikke store praktiske forskjeller på forvaring med en minstetid på 21 år, og livstidsstraff med mulighet for benådning.

– Jeg sier at jeg vil være med på den diskusjonen i programsammenheng, og så synes jeg også at den forvaringsordningen vi har i dag har mange gode sider, sier han.

Frp: – Livstidsstraff skaper ro for de pårørende

Bent Høie i Høyre sier at han er glad for at Ap åpner opp for å diskutere strengere straffer. Samtidig advarer han mot å la Breivik-dommen legge for store føringer for debatten.

– La oss ta diskusjonen, men kanskje vi trenger mer enn noen dager etter den opprivende rettssaken vi har vært gjennom, før vi hopper rett over i å diskutere et så vanskelig spørsmål.

Også han gir uttrykk for at dagens system med forvaring gjør livstidsstraff overflødig siden det i praksis innebærer at domfelte kan tilbringe resten av livet i fengsel.

Men lederen i Justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg, er uenig. Han støtter forslaget fra Ingebrigtsen som å innføre livstidsstraff i Norge.

Frp-politikeren mener et system der lovbryteren ikke kan søke om benådning før det har gått om lag 30 år, vil skape mer stabilitet for ofrene.

– Det vil skape en helt annen situasjon enn gjennom forvaring, der man med gjentatte mellomrom får en ny behandling av saken, sier Sandberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ