Ap talte for yrkesfag-løft, men nå vil Oslo-byrådet kutte i pengene til lærlingbedrifter

Det rødgrønne byrådet i Oslo foreslår å kutte det kommunale lærlingtilskuddet innen helse og omsorg. Det er stikk i strid med Arbeiderpartiets holdning til satsing på yrkesfag.

Oslo byråd

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og medlemmer av byrådet i Oslo: Tone Tellevik Dahl (Ap), Lan Marie Nguyen Berg (MDG) (delvis skjult), Hanna E. Marcussen (MDG) og Geir Lippestad (Ap).

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Byrådet foreslår å kutte det kommunale lærlingtilskuddet på allerede eksisterende kontrakter innen helse og omsorg med 1.500 kroner i måneden. I alle nye kontrakter kuttes hele lærlingtilskuddet.

Bedrifter som tar imot lærlinger får tilskudd, først og fremst fra staten. Det kommunale lærlingtilskuddet kommer i tillegg. Olaug Elisabeth Vibe, medlem av yrkesfagnemnda og lærlingansvarlig ved Sagenehjemmet sier de er avhengige av de kommunale pengene, og et kutt vil føre til at færre lærlinger får læreplass.

Er avhengig av tilskuddet

– Da vi tok inn lærlinger var kommunalt tilskudd i tillegg til det statlige tilskuddet en del av pakken. Vi er avhengig av både statlig og kommunal støtte, sier hun.

I dag tar Sagenehjemmet inn flere lærlinger enn de må. Det vil de ikke fortsette å gjøre om det kommunale tilskuddet kuttes.

– Da må vi se på kroner og øre mer enn vi gjør i dag. I dag ligger det noe rom for å ta inn flere på grunn av det kommunale tilskuddet.

Vibe tror dette vil føre til at det blir færre læreplasser og at rekrutteringen dermed vil svikte.

– Jeg synes det er pussig når vi har et byråd som vil satse på yrkesfag og eldresektoren, og så velger man å ta bort dette. Neste år er yrkesfagets år, så det er fint at Oslo kommune ferier det med å ta bort tilskuddet, sier hun.

– Ikke i stil med ambisjonene

Forslaget har fått Jenny Clemet von Tetzschner (H) og Nikolai Langfeldt (H) i utdanningskomiteen i Oslo til å se rødt.

Jenny Clemet von Tetzschner (H)

Jenny Clemet von Tetzschner (H) mener byrådets forslag er «utrolig».

Foto: Oslo kommune/Sturlason

– Byrådet i Oslo sier de vil at flere skal velge yrkesfag og at flere skal fullføre utdanningen. Jonas Gahr Støre stod på tv i valgkampen og sa at det var en ambisjon at alle skulle få lærlingplass. Da synes jeg det er ganske spesielt at de velger å fase ut det kommunale lærlingtilskuddet som han vet fungerer, von Tetzschner.

– Når man har tidenes største handlingsrom for Oslo kommune, tar inn eiendomsskatt fra byens innbyggere og får rekordbevilgninger fra staten, så synes jeg det er ganske smålig at man velger å kutte et sted med målrettet effekt på yrkesfagselevers mulighet til å utføre utdanningen sin, sier Langfeldt.

Han mener dette ikke står i stil med ambisjonene Arbeiderpartiet hadde i valgkampen i 2015 og 2017.

– Jeg synes det er rart at man snakker med to tunger.

Arbeiderpartiet har på sine nettsider listet opp flere punkter for å «gjøre yrkesfag mer attraktivt». Jonas Gahr Støre har også snakket om å bedre yrkesfagene i media:

– Vi skal framsnakke yrkesfagene, for å si det veldig enkelt. (…) Det skal bygges nytt, bygges på og bygges om. Til det trenger vi flinke folk. Da må vi oppmuntre og legge rette for at ungdommer velger yrkesfagene.

Vil fremdeles sikre læreplass

Oslos byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap) sier til NRK at de fremdeles vil sikre at lærlinger innen helse- og oppvekstfag får læreplass.

Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap)

Tone Tellevik Dahl (Ap) er ikke redd for at kuttet vil skape konsekvenser for rekrutteringen til yrkesfag.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Vi har innført en læreplassgaranti for helse- og oppvekstfag, som er de eneste som får det kommunale tilskuddet i dag.

Og de pengene de kutter fra tilskuddet skal likevel gå til yrkesfagsatsing, sier hun.

– Vi bruker pengene på å rekruttere flere til yrkesfag og forsterke yrkesfagutdanningen, i tillegg til læreplassgaranti.

Hun frykter ikke kuttet vil gå ut over rekrutteringen til helsefagene. Hun sier det er «synd» om flere private virksomheter vil ta imot færre lærlinger som følge av tilskuddskuttet.

– Det statlige tilskuddet har økt betydelig og læreplassgarantien er et felles ansvar.

SISTE NYTT

Siste meldinger