NRK Meny
Normal

Ap støtter mistillitsforslag – KrF og V utsetter

Arbeiderpartiet vil ha mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen i asylbarnsaken. Venstre og KrF bestemmer seg først på fredag.

Ap for mistillit
til Anundsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener justisminister Anders Anundsen (Frp) har brutt opplysningsplikten overfor Stortinget.

– Vi har hatt et langt møte i ettermiddag hvor vi har konkludert med at vi ikke kan ha tillit til justisministeren, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.

Dermed slutter Arbeiderpartiet seg til Bård Vegar Solhjell (SV) sin saksordførerinnstilling som også har støtte fra Senterpartiet.

Men for å få flertall i Stortinget, er de avhengig av støtte fra KrF eller Venstre. De klarte ikke å bestemme seg på sine gruppemøter i dag.

– Vi har hatt en grundig diskusjon, men den diskusjonen må fortsette for det er fortsatt spørsmål som er uavklart, sier Venstres Abid Raja uten å ville gå inn på detaljer.

Separate forhandlinger

– Saken har en alvorlighetsgrad som gjør at vi vil være helt trygg på beslutningen vi tar, sier KrFs Hans Olav Grøvan.

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp).

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Etter det NRK erfarer er det ikke flertall i de to partigruppene for å støtte et mistillitsforslag. Det viktigste er hva som vil skje med barna som kan ha blitt sendt ut av Norge på feil grunnlag.

KrF og Venstres partiledere diskuterer med regjeringen om det kan være mulig å få prøvd disse sakene på nytt. Grøvan avviser at de forhandlingene påvirker avgjørelsen om mistillit.

– Vi har valgt kun å vurdere det konstitusjonelle og skjeler ikke til andre sider av denne saken.

– Vi har ikke skult i noen retning

I Arbeiderpartiet var det et klart flertall for å støtte mistillitsforslaget.

– Vi har funnet en statsråd som flere ganger har feilinformert stortinget, som har holdt tilbake informasjon og ikke gitt oss informasjonen vi har bedt om, sier Jette Christensen, medlem av Kontrollkomiteen.

Er dere klare til å ta over styringen av Norge hvis dette mistillitsforslaget skulle få flertall?

– I slike situasjoner er vi nødt til å følge det som er et gammelt ordtak hos oss: Det som er saklig riktig får også være taktisk riktig. Vi har ikke skult i noen annen retning, sier Støre.

Likevel tror politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, at det ikke er tilfellet.

–Siden KrF og Venstre etter alt å dømme ikke kommer til å gå inn for mistillit, så følte Arbeiderpartiet at de kunne konkludere på mer fritt grunnlag, og dermed landet de der de gjorde.

Arbeiderpartiet har bestemt seg for å støtte mistillitsforslaget mot justisminister Anders Anundsen. Micheal Tetzschner fra Høyre mener Arbeiderpartiet må ta sin del av skylden for Anundsens problemer.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger