Ap sikter mot kommunevalget

Arbeiderpartiet gir 3,4 milliarder kroner ekstra til kommunene og setter av én milliard mer til kollektivtiltak i storbyene.

Ap med alternativt budsjett

HYBRID: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet ønsker stor satsing på hybridbiler.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Partileder Jonas Gahr Støre var ikke nådig i sin kritikk da regjeringens budsjettforslag kom på bordet. Et budsjett han mener bidrar til å øke forskjellene uten at det nødvendigvis er vekstfremmende. I dag var det Arbeiderpartiets tur til å vise frem tall og satsinger.

I det alternative budsjettet reverserer Arbeiderpartiet skattenivået tilbake til 2013. For formueskatten betyr det en sats på 1,1 prosent og et bunnfradrag som blir liggende på én million kroner. Men arveavgiften lar partiet ligge død.

Noe enighet

Det alternative budsjettet er også en tydelig satsing frem mot kommunevalget neste år. Arbeiderpartiet øker rammene til kommunene med 3,4 milliarder kroner i forhold til regjeringens budsjett, der 2,3 milliarder er frie midler. De setter også av én milliard mer til kollektivtiltak i storbyene.

Vi ser konturene av mange interessante flertall på flere områder, som klima, helse, bistand og den sosiale profilen.

Jonas Gahr Støre

Kritikken til regjeringens budsjettforslag er gjennomgående i Arbeiderpartiets alternative budsjett, men det er likevel flere områder der Arbeiderpartiet er på linje med regjeringspartiene. Ap ønsker også å satse på etterutdanning for lærere og en lettelse i omregistreringsavgiften på bil blir tatt godt imot.

– Da blir det litt enklere å bytte bil og en sterkere oppmuntring til å velge en bil med lavutslipp. Vi mener det er faglig hold i argumentet med at det har god klimaeffekt, sier Støre til NRK.

Vil satse på hybrid

Men der stopper også enigheten når det kommer til avgifter på bil. Regjeringen har foreslått at bil- og drivstoffavgiften blir stående urørt, noe som i praksis betyr en nedgang. Dette avviser Arbeiderpartiet ved å foreta en prisjustering og reverserer samtidig avgiftslettelsen på motorsykkel og snøscootere. I tillegg foreslår de å øke CO2-komponenten, som vil gjøre det dyrere å bruke bil som går på bensin og diesel.

– Det blir en økning, men jeg kan ikke si hvor mange kroner det blir. Det kommer an på hvor stor og tung bilen er. Vi ønsker at det skal være attraktivt å gå den andre veien, ved å ved velge miljøvennlig, sier Støre.

Og det valget vil gjerne Arbeiderpartiet at skal være en hybridbil. De foreslår et avgiftsopplegg som gjør det opp mot 100.000 kroner billigere å kjøpe en hybridbil i forhold til dagens situasjon.

– Vi ønsker å lytte til fagkompetansen. El-bilene er veldig bra for byene, men det har begrenset kjørelengde og er dermed ikke så effektfullt utenfor byene. Samlet sett er kanskje hybridbilene de mest interessante. Den kan kombinere avstand og vekselbruk i energi mellom elektrisitet og noe bensin. Vi ser samtidig at noen av hybridbilene er ganske dyre fordi de er ganske tunge. Da kan vi gjøre ting med avgiftssystemet som gjør det mer tilgjengelig å kjøpe dem, sier Støre.

Nekter for sentrumsfrieri

Klimasatsing, økte midler til bistand og reversering av skattelettelser til de rikeste er områder der Venstre og KrF kan kjenne seg igjen. Jonas Gahr Støre fremholder at Arbeiderpartiet ikke har tenkt på noen andre partier når de har jobbet med budsjettet.

– Vi ser konturene av mange interessante flertall på flere områder, som klima, helse, bistand og den sosiale profilen. Men vi har jobbet med dette budsjettet i flere måneder og frir ikke til noen andre partier. Vi frir til fremtiden, sier Støre.

Arbeiderpartiet ønsker også å reversere kuttet i barnetillegget for uføre og satser 100 millioner på å få frukt og grønt tilbake i skolen. Arbeiderpartiet legger opp til å bruke to milliarder færre oljekroner.

Mener Ap ikke gjør nok

– Det er mindre omfordelende enn budsjettene vi hadde da vi satt sammen i regjering, er Snorre Valen (SV) sine umiddelbare tanker om Arbeiderpartiets alternative budsjett.

– Kunne dette vært et utgangspunkt for et samarbeid med SV?

– Da måtte det blitt gjort en betydelig større satsing på miljø og den sosiale biten. Arbeiderpartiet legger bånd på seg selv og gjør ikke de nødvendige omstillingene som må til, mener Valen.

– Det har blitt snakket om at dette budsjettet er et frieri til KrF og Venstre. Føler du også det?

– Nå sitter KrF og Venstre i forhandlinger med Høyre og FrP, men det er klart de hadde fått mye større gjennomslag om de hadde vendt seg mot oss og Ap, sier Valen.

– Det er flertall for mye som de kjemper for å få en liten av del av i forhandlingene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger