NRK Meny
Normal

Ap-Rita: – Jonas trenger Trond for å vinne valget

Trondheimsordfører Rita Ottervik kan vanskelig se for seg en ny lederkabal i Ap der Trond Giske ikke er med. – Han vil løfte både Jonas og partiet.

Jonas Gahr Støre (t.v.) og Trond Giske snakker sammen i Stortingets vandrehall

BYGGE PARTIET: Jonas Gahr Støre får to nye inn i ledelsen etter landsmøtet til våren. I Trøndelag møter han et klart krav om at Giske bør være én av dem. Her er de to samtale i vandrehallen på Stortinget.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

  • Distrikts-Ap krever plass i ledelsen
  • Trøndere peker på Giske
  • Sogn og Fjordane foreslår to kvinnelige nestledere

Raymond Johansens overgang til Oslo-politikken og Helga Pedersens kunngjøring om at hun ikke stiller til gjenvalg har allerede ført til heftige spekulasjoner.

Hvem skal ta over for Johansen som partisekretær? Hvem er aktuell som ny nestleder etter Pedersen?

rita ottervik ordfører

IKKE OSLO: Rita Ottervik har ingen planer om å bli rikspolitiker med det første.

Foto: Melgård, Ole Morten / NTB scanpix

Den populære Ap-ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik, ble av flere nevnt som en het kandidat som ny partisekretær.

I Adresseavisen tirsdag kveld gjorde hun det klinkende klart at hun ikke vil forlate trønderhovedstaden til fordel for Oslo. Hennes politiske ambisjon for øyeblikket er å bli gjenvalgt som ordfører i Trondheim.

I stedet går hun varmt inn for trønderen Trond Giske som ny partisekretær i Arbeiderpartiet.

– Giske kan valgkamp

Hun mener Giske er et organisatorisk talent Arbeiderpartiet ikke har råd til å holde utenfor ledelsen.

– Han har en enorm kunnskap om både organisasjonsbygging og politikk, sier ordføreren til NRK onsdag.

Ottervik og Giske har kjent hverandre siden de begge var aktive i AUF i Sør-Trøndelag i sin ungdom. De har også samarbeidet tett under valgkampene, der Giske har ledet valgkampen i Trøndelag, mens Ottervik har frontet Trondheim som et rødgrønt fyrtårn.

– Han har det som må til for å få et parti til å fungere og en valgkamp til å fungere. Noen brenner bare for det politiske, mens andre brenner mer for det organisatoriske. Trond kan begge deler, og det er en unik kombinasjon, sier Ottervik til NRK.

To damer som nestledere kan få kabalen til å gå opp. Det kan være en løsning dersom Trond blir partisekretær.

Hilmar Høl

Om Giske blir partisekretær eller nestleder er ikke så viktig for henne. Det avgjørende for Ottervik er at Giske kommer inn i ledelsen for å styrke partiorganisasjonen over hele landet.

– Det vil være en stor styrke for Jonas, og for partiet, sier hun.

Trond Giske sier til Adresseavisen at han stiller seg til disposisjon for partiet, men at han ikke vil kommentere sin egen rolle så tidlig i prosessen.

NRK har også snakket med andre sentrale Ap-politikere i Sør-Trøndelag som mener Giske er en selvskreven kandidat både som nestleder og partisekretær. Valget skjer ikke før under landsmøtet neste vår, og de fleste kvier seg for å nevne navn åpent så lang tid før avgjørelsen skal tas.

Nord-Norge frykter mindre innflytelse

Men når det gjelder kjønnsbalanse og geografi er det lettere å få folk i tale.

Arbeiderpartiets egne vedtekter sørger for at minst én av tre i partiledelsen, som består av leder, nestleder og partisekretær, må være en kvinne.

Geografi sier Ap-reglene ingenting om. Men Arbeiderpartiets fylkeslag vil aldri godta en ledelse som består av tre representanter fra det sentrale østlandsområdet.

– Det er helt umulig. Ingen kan diktere landsmøtet, som er Arbeiderpartiets øverste organ. Jeg har vært med på svært mange landsmøter, og de er gode på å ordne det med bred representasjon, sier Ottervik til NRK.

– Jeg er trygg på at nominasjonskomiteen vil ta hele landet i bruk, og ikke bare se på folk fra Oslo-området, sier stortingsrepresentant fra Finnmark, Kåre Simensen.

Ingvild Kjerkol

SPREDNING: Ingvild Kjerkol fra Nord-Trøndelag ønsker en partiledelse som består av folk fra ulike deler av landet.

Foto: Johan-Arnt Nesgård/Trønder-Avisa
Else-May Botten

ØNSKET: Else-May Botten nevnes som en mulig ny nestleder i Ap.

Hilmar Høl

TO KVINNER: Hilmar Høl i Sogn og Fjordane mener Ap bør vurdere å gå tilbake til å ha to nestledere.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Når Helga Pedersen fra Tana går ut av ledelsen etter landsmøtet i april, frykter mange i Finnmark at nordfylkene mister innflytelse. Fram mot landsmøtet neste vår vil de trolig kjøre en knallhard kamp for å få inn en av sine i Ap-toppen.

– Det er forskjellige utfordringer i hele landet, og det er stor forskjell på det å bo i Finnmark og det å bo i Oslo. Det ene er ikke bedre enn det andre, men det er helt ulike utfordringer knyttet til det, sier fylkesleder i Finnmark, Ingalill Olsen.

Ønsker to kvinner i ledelsen

Også stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol fra Nord-Trøndelag ser på det som en umulighet at både Raymond Johansen og Helga Pedersen erstattes av Ap-folk fra Oslo eller tettstedene rundt.

– Det som er sikkert er at Ap må ha en ledelse som speiler by og land, og som speiler hele medlemsmassen og vår politikk, sier stortingsrepresentanten.

Hun vil verken nevne navn eller kommentere mediespekulasjonene om at hun selv er en kandidat til å ta over som nestleder etter Helga Pedersen.

Andre kandidater som har vært nevnt i media er Anniken Huitfeldt, stortingsrepresentant fra Akershus, Hadia Tajik, stortingsrepresentant fra Oslo, Jette Christensen, stortingsrepresentant fra Hordaland og Torgeir Micaelsen, stortingsrepresentant fra Telemark.

Fylkesleder for Arbeiderpartiet i Sogn og Fjordane, Hilmar Høl, mener at også Else-May Botten fra Møre og Romsdal bør være med i vurderingen.

– Hun har et tydelig distriktsstempel, og hun har vært en tydelig og flink næringspolitiker på Stortinget, sier han til NRK.

Høl sier Giske «ikke er et dårlig valg» som partisekretær, men tar til orde for to – ikke én – kvinnelige nestledere dersom den mektige trønderen skal inn i Ap-ledelsen.

– To damer som nestledere kan få kabalen til å gå opp. Det kan være en løsning dersom Trond blir partisekretær, sier Høl til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger