Hopp til innhold

Ap-politiker støtter hijab-brenning

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Arild Stokkan Grande støtter hijab-brenningen som er planlagt på kvinnedagen søndag.

Arild Stokkan Grande og hijab

Sara Azmeh Rasmussen sier til Aftenposten at hun på kvinnedagen vil brenne en hijab for å protestere mot kodene som ligger lagret i plagget. Hun sammenligner hijab-brenning med feminist-aktivistenes bh-brenning for 40 år siden.

Hijabbrenningen vil skje etter at det offisielle programmet på Youngstorget i Oslo er over søndag. Hun vil holde en appell før hun lar hijaben møte flammenes skjebne.

Ap-politiker støtter aksjonen

- Jeg vil protestere mot kjønnssegregeringen og mot at kvinner blir gjort til objekter. Jeg forstår hvilken betydning sløret har, og nettopp derfor mener jeg det er viktig å utfordre symboleffekten som ligger i det, sier hun til avisen.

Sara Rasmussen

Sara Azmeh Rasmussen vil brenne en hijab på kvinnedagen.

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Arild Stokkan Grande støtter aksjonsformen.

- Det er viktig å støtte de kvinnene som selv ønsker å bære hijab, men det er mye viktigere å kjempe for dem som ønsker å kaste den, sier han til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Er det ikke et sterkt virkemiddel å brenne den?

- Det er selvsagt det, men samtidig handler det om ytringsfrihet. Derfor støtter jeg aksjonen og vil oppfordre folk til å møte opp og vise sin støtte.

Kritiserer 8.mars-komitéen

Arild Stokkan Grande (Ap)

Arild Stokkan Grande fra Arbeiderpartiet støtter hijab-aksjonen.

Foto: NRK

- Hvem mener du skal møte opp?

- Særlig menn har et ansvar, for kvinner skal ikke være nødt til å kjempe for sin frihet alene. Jeg synes norske menn bør si klart ifra at kvinner skal få ta sine egne valg. Det er også viktig å møte opp og støtte dem som ønsker å bruke sin ytringsfrihet på denne måten, sier han.

Stokkan Grande mener at 8.mars-komitéen tar for lite hensyn til fremmedkulturelle i sine paroler.

- Jeg skulle gjerne sett et sterkere engasjement fra kvinnebevegelsen. Innvandrerkvinner står i dag midt oppi en verdikamp som norske kvinner sto i for 30-40 år siden. Det må ikke bli sånn at man glemmer dem som står midt oppi sitt livs kamp, sier Stokkan Grande.

Han blir ikke overrasket om hijab-brenningen vil vekke reaksjoner.

- Men det er aksept i Norge for å bruke sterke uttrykk som dette, selv om det er grunn til å frykte at enkelte krefter reagerer veldig negativt, sier han til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ