Hopp til innhold

Ap ønsker smilefjes-ordning på norske sykehus

Torgeir Micaelsen (Ap) vil at tilstanden på sykehusene skal bli like synlig som smilefjesene på restaurantdører.

Torgeir Micaelsen (Ap) ønsker å innføre smilefjes-ordning på norske sykehus.

SYNLIG VURDERING: Torgeir Micaelsen (Ap) ønsker å innføre smilefjes-ordning på norske sykehus.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

I flere saker har NRK satt søkelys på at den reelle ventetiden på norske sykehus kan være mye lengre enn den offisielle statistikken viser.

Nå vil Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen at tilstanden ved norske sykehus skal bli mye enklere for folk å sette seg inn i.

Som Dagens Medisin i dag omtaler, oppfordrer Micaelsen til en åpenhetsreform.

– Jeg mener vi må presentere mye av den informasjonen som sykehuset i dag måler på en bedre og mer oversiktlig måte, slik at pasienter og henvisende lege vet mer enn i dag om hvordan sykehuset er i stand til å ta vare på deg som pasient, sier Micaelsen til NRK.

Smilefjes

Smiljefjes

BLID: Det er Mattilsynet som deler ut smilefjes til norske restauranter.

Foto: Hans-Olav Landsverk

I sin skisse til mer åpenhet i Sykehus-Norge, lanserer Micalesen et forslag om en smilefjesmerking av norske sykehus, lik den Mattilsynet gir til restaurantbransjen.

– På hvilken måte kan en pasient vite noe om sykehuset ut i fra et smilefjes?

– Det kan de ikke vite, men de kan vite at det som ligger til grunn for denne karakteren er lag på lag med en lang rekke ting som er viktige for oss som pasienter å vite om er i vater eller ikke. I dag må du altså være statistikk-ekspert for å vite hvordan det reelt sett er inne på et sykehus, og det synes jeg er for dårlig, svarer Micaelsen.

Hva er det du vil måle?

– Jeg vil måle det som allerede måles i dag, den såkalte offisielle ventetiden. Men jeg vil at det skal kombineres med en lang rekke andre parametre som sykehuset i dag måler, sier Micaelsen og gir noen eksempler:

  • Tiden til behandling.
  • Infeksjonsraten.
  • Antibiotikaresistens.
  • Overlevelse innen gitte områder.
Kari og John O'Sullivan

MÅTTE UTSETTE OPERASJON: Kari og John O'Sullivan mener en smilefjesordning hadde hatt lite å si i deres situasjon.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

– For dumt

Melinda Broomé, medisinstudent

FORDELER OG ULEMPER: – Hvis du havner på et sykehus, er det dumt hvis det skal skremme folk. Men jeg tror vi alle trenger noe å strekke oss etter, sier medisinstudent Melinda Broomé.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Blant ansatte og pasienter på Ullevål sykehus er meningene delte.

– Informasjon skal ikke holdes hemmelig, men å koke det ned til en karakter eller et smilefjes, blir for dumt. Det er for komplisert til det, mener Daniel Østergaard ved radiologisk avdeling på Ullevål sykehus.

Utenfor sykehuset sitter John O'Sullivan som fikk operasjonen utsatt, etter det han beskriver som rot mellom to sykehus.

– Smilefjes har ikke noen effekt i en sånn situasjon. Du blir jo sendt dit tilbudet er, og du har ikke noe påvirkning, sier datteren Kari.

Høie: – For enkelt

Helseminister Bent Høie (H)

AVVISER ORDNING: Helseminister Bent Høie (H) mener en smilefjesordning eller en enkelt karakter ikke kan si noe om kvalitet på et sykehus.

Foto: Tore Linvollen / NRK

Helseminister Bent Høie sier regjeringen allerede er i gang med en åpenhetsreform som innebærer at flere kvalitetsmålinger fra sykehusene blir tilgjengelig på helsenorge.no. Men å samle det til en karakter eller et smilefjes, er han imot.

– Jeg er veldig glad i smilefjesordningen når jeg skal velge restaurant, men jeg ville ikke forholdt meg til et så enkelt symbol hvis jeg skulle valgt hvor jeg skulle opereres for en alvorlig kreftsykdom. Det blir for enkelt fra Arbeiderpartiet, sier Høie.

AKTUELT NÅ