NRK Meny
Normal

Ap om skatt: Vil trekke tilbake 1000-lappen til folk flest

Arbeiderpartiet har kritisert regjeringens skattereform, men først nå sier partiet noe konkret om hva de selv ville gjort. Først vil de trekke tilbake 1000-lappen folk flest fikk i skattelette.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen kritiserer finansminister Siv Jensen (Frp) for høy oljepengebruk og skattekutt.

NEI TIL OLJEPENGEBRUK: Marianne Marthinsen og Arbeiderpartiet mener det er feil av regjeringen å legge opp til rekordhøy bruk av penger fra Oljefondet.

Først om noen uker legger Arbeiderpartiet frem sitt forslag til årets statsbudsjett.

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen, møtte Siv Jensen i Debatten på NRK torsdag.

Da avslørte hun at Arbeiderpartiet også vil ha ned skattenivået, slik regjeringen foreslår. Men de vil gjøre det på en annen måte. Hvilken måte dette er, var derimot Marthinsen ikke tydelig på.

Vil ta tilbake 1000-lappen

Ingvild Voksø Eek

Aleneboer Ingvild Voksø Eek har en bruttoinntekt på 450.000. Arbeiderpartiet vil ta tilbake de 900 kronene hun fikk i skattelette.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

I regjeringens budsjett er det lagt opp til lavere skatt på arbeidsinntekt, og blant annet lavere gjeldsfradrag når satsen reduseres fra 27 til 25 prosent.

Forslaget innebærer rundt 1000 kroner mindre skatt i året til folk flest. Denne skatteletten vil Arbeiderpartiet fjerne.

– Vi mener det er en feil prioritering å gi folk som meg skattelette på mindre enn hundre kroner i måneden, disse pengene kan brukes bedre, sier Marthinsen i Debatten.

Vil ikke kutte formuesskatten

Totalt foreslår regjeringen skattelettelser på 9,1 milliarder kroner. I inneværende budsjett er det fra før vedtatt skattelettelser på 13 milliarder kroner.

Arbeiderpartiets vil i partiets ånd gi høyere skatter til de rikeste, og lavere til de med dårligere økonomi. Derfor vil de ikke kutte i formuesskatten, slik regjeringen foreslår.

Siv Jensen mener dette er å legge en hindring på utviklingen i norsk næringsliv.

– Å kutte i formuesskatten er bevist å ha liten effekt på investeringsnivået, svarte Marthinsen på det i Debatten.

Også regjeringens forslag innebærer høyere samlet skatt til de rikeste, noe Fremskrittspartiet tar æren av å få igjennom i forhandlingene med Høyre. Men Arbeiderpartiet vil heve den enda mer.

Vil bruke mindre oljepenger

Budsjettet finansminister Siv Jensen la frem onsdag, betyr et rekordhøyt forbruk av oljepenger. Disse oljepengene kompenserer for pengene som nå ikke kommer inn på grunn av reduserte skatter. Dette er samtidig som den norske økonomien er inne i en nedgangsperiode.

– Det er helt åpenbart at dette ikke er bærekraftig på sikt, det sier en samlet opposisjon, sier Marthinsen.

Siv Jensen på sin side bedyret at det var nettopp på grunn av de dårlige tidene at de må bruke mer penger fra oljefondet og la folk betale mindre skatt.

Marthinsen avblåste dette med at det hele tiden har vært Frp sin plan å bruke mer penger fra oljefondet.

Hun sier at hun ikke vil anbefale Arbeiderpartiets stortingsgruppe å gå inn for et høyere forbruk av oljemidlene, men at de må gi et forslag til en skattereform som passer til nedgangen i økonomien.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger