NRK Meny
Normal

Ap om kryssende flertall: – Sånn kommer vi til å fortsette

Samtidig som opposisjonen tvinger gjennom vedtak i Stortinget mot regjeringas vilje, maner Høyre til at Arbeiderpartiet må ta ansvar.

Om det blir dyre alternative flertall i Stortinget var tema når Stefan Heggelund og Fredric Holen Bjordal møttes i Politisk kvarter

Fredric Holen Bjørdal (Ap) og Stefan Heggelund (H) diskuterte hvem som skal ta ansvar for dyre forslag som kommer fram blant annet i trontaledebatten.

– Et mindre konstruktivt Ap vil være et tap for norsk politikk, advarer Høyres Stefan Heggelund i Politisk kvarter.

Høyre mener Arbeiderpartiet har et særlig ansvar for å sørge for at Norge har råd til «summen av alle gode forslag» i Stortinget, også når partiet er i opposisjon.

Før trontaledebatten som starta på Stortinget i går, ble det klart at opposisjonen i år kommer med rekordmange representantforslag. Og det kan koste penger. På tross av at regjeringa etter valget varsla om trangere økonomiske tider.

Arbeiderpartiet på sin side ser det som sin «plikt» å søke nye flertall for en annen politikk enn regjeringa.

– Sånn kommer vi til å fortsette gjennom perioden, sier Aps Fredric Holen Bjørdal.

Han viser til søk etter nye flertall på politikkområder som skole, arbeidsliv og likestilling.

Ap: – Litt underlig

Høyres Stefan Heggelund mener han så tegn til et mindre konstruktivt Ap i trontaledebatten tirsdag. Han vil at Arbeiderpartiet, som ifølge ham er vant til å sette landets interesser før eget partiet, tar med seg en «konstruktiv innstilling» inn i den nye stortingsperioden.

– Om ikke er jeg redd for at vi mister noe viktig i norsk politikk. Nemlig at vi samarbeider når det er nødvendig, sier Heggelund.

I evalueringa etter nedturen i stortingsvalget, diskuterte Arbeiderpartiet om partiet hadde vært med på for mange forlik som trossa partiets opprinnelige politikk.

– Hvis Ap nå forlater denne politiske tradisjonen så er det et ugjenkjennelig parti som setter partiets interesser foran landets interesser, sier han.

– Litt underlig, svarer Ap.

Bjørdal viser til at Ap i fjor fikk kritikk fra Høyre for å mangle egen politikk og lene seg på forlik med regjeringa.

– Nå sitter jeg her og får en advarende pekefinger fra Høyre om at vi må være med på flere forlik. Hvis jeg ikke visste bedre, skulle man tro Høyre var opptatt av å kritisere oss uansett hva vi gjør, sier han i dagens Politisk kvarter.

Vil holde seg til statsbudsjettet

I Dagsrevyen tirsdag kveld understreka statsminister Erna Solberg viktigheten av at debatten om statsbudsjettet må sette føringa for hva landet har råd til det kommende året.

– Det er det viktig å fortsette med, så man ikke skjuler kostbare vedtak til andre debatter, sier Solberg.

Bjørdal understreker i dag at Ap «selvsagt» skal holde seg innenfor rammene i hvert enkelt statsbudsjett.

– Vi skal løse større oppgaver med mindre penger enn før, det er nå regjeringa blir satt på prøve, sier han.

Også i trontaledebatten onsdag ble konstruktiv opptreden tema, da statsminister Solberg oppfordra Stortinget til å enes om viktige saker.

– Jeg setter min lit til at Stortinget vil opptre konstruktivt, slik at det fortsatt vil være mulig å danne flertall som brede nok til å bære over tid, sa Solberg, ifølge NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger