NRK Meny
Normal

Jonas gjør som Erna - sier ikke hvilke regjeringskamerater han vil ha

Jonas sier ikke hvem Ap vil regjere med etter høstens Stortingsvalg. Ved forrige valg kritiserte Jens Erna fordi hun ikke sa hvem hun ville regjere med.

Arbeiderpartiet har landsmøte i helgen.

I dagens Politiske kvarter sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at situasjonen før valget i 2013 ikke kan sammenlignes med situasjonen foran dette valget. Nå vil valgresultatet få stor betydning for regjeringskamerater. Til venstre programleder Bjørn Myklebust

I valgkampen i 2013 kom Jens Stoltenberg med gjentatte angrep på Erna Solberg for at hun ikke sa hvem hun ville regjere med etter valget. Dårlige lederegenskaper kalte han det:

– Stemmer du på et av de fire partiene, så vet du ikke hva du får, sa Jens Stoltenberg.

I Politisk kvarter i dag sier Stoltenbergs etterfølger at det ikke er riktig å si hvem han vil regjere med:

– Vi ønsker å bytte det borgerlige flertallet, slik at det er flertall for en ny regjering, som vil bli ledet av Arbeiderpartiet. Og jeg ønsker et grunnlag som gir godt og bredt grunnlag for å styre Norge i den tiden vi nå er i, mener Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Opptreden kommer i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte. Støre har lovet å bli tydeligere. Men som nrk.no skriver i dag, i Ap er det likevel bekymringer. Partiets programutkast er fullt av uklare formuleringer som grasrota nå forsøker å luke bort.

Når Jonas Gahr Støre fire år etter tar mål av seg til å bli statsminister, bør han avklare hvem han skal sitte i regjering med? blir Støre konfrontert med i Politisk kvarter i dag.

– Jo, jeg kan et stykke på vei gjøre det. Vi har styrt med SV og Sp tidligere, det er vi klare til å gjøre igjen. Så holder vi også døren åpen mot sentrum, sier Støre.

KrF og Venstre har i dag en samarbeidsavtale som gjør at den borgerlige mindretallsregjeringa beholder makten.

– Men da gjelder denne anklagen akkurat like mye mot deg som mot Erna Solberg. Du klarer heller nå å svare på hvem som skal sitte i din regjering?

– Jeg mener at det er riktig å si i 2017 at valgresultatet får en stor betydning for det, svarer Støre.

– Hvorfor skal man avklare regjeringskamerater i 2013, men ikke i 2017?

– 2013 var en annen situasjon, det var fire borgerlige opposisjonspartier i Stortinget som ikke var i stand til å si om de ville samarbeide i regjering. Jeg tar ansvar for situasjonen i 2017 og sier jeg tror det avtegner seg et flertall for regjeringensskifte. De partiene som ønsker å bidra til en Ap-ledet regjering, de ønsker jeg å ha et godt forhold til, sier Støre.

– Men anklagen er at det viser svake lederegenskaper hvis man ikke kan svare på hvem som skal i regjering?

– Man kan ikke ta en 2013 situasjon og si at den gjelder til alle tider. Nå er vi tre opposisjonspartier som er enige om at den borgerlige regjeringen må skiftes ut. Og vi peker på meg. Det mener vi er et avklart opplegg. Og så sier vi noe nytt, vi holder døren åpen mot sentrum. Det kan involvere regjering, og det kan involvere en type støtte, sier Jonas Gahr Støre.

  • LES OGSÅ: Vil ha bygde-rabatt på bensin og diesel
  • Jonas Gahr Støre taler på Ap landsmøtet klokka 13:
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger