Ap lover fire milliarder til skolen og 3000 nye lærere

Men Jonas Gahr Støres skoleløft blir angrepet fra både høyre- og venstresiden. Audun Lysbakken mener Ap egentlig lover 2000 nye lærere, ikke 3000.

Jonas Gahr Støre og Trond Giske holdt pressekonferanse om APs skolepolitikk p Nordpolen skole i Oslo onsdag.

LØFTER TIL SKOLEN: Partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Trond Giske presenterte i dag Arbeiderpartiets skoleløfte til velgerne.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Trond Giske presenterte i dag Arbeiderpartiets skoleløfte til velgerne.

– Skole er en av fire områder vi løfter fram i denne valgkampen, sa Støre da han innledet pressekonferansen.

Han trekker fram tre hovedpunkter fra skoleløftets 18 tiltak:

  • 3000 flere lærere fra første til fjerdeklasse
  • Sikre lærlingplass til alle innen 2021
  • Skolehelsetjenesten skal være tilgjengelig på alle skoler, hver dag innen 2021

Giske understreket på pressekonferansen at 1000 av de 3000 lærerne vil dekke opp for flere elever i skolen, mens 2000 lærere vil komme som et tillegg for å øke lærerandelen.

I tillegg vil Ap blant annet:

  • Innføre en bemanningsnorm som sikrer voksentetthet og 50 prosent barnehagelærere.
  • Gjøre skolefritidsordningen om til en aktivitetsskole i hele landet
  • Forbedre lærerutdanningen

– Lønn ikke viktigst

– Dette er det mest konkrete og ambisiøse skoleprogrammet Ap har lagt fram noen gang. Og definitivt mer ambisiøst enn det Høyre og Frp legger opp til for neste fireårsperiode, hevdet Trond Giske da han presenterte de 18 tiltakene.

Støre og Giske la fram skoleløftet to dager etter at Støre ble kåret til vinneren av den første partilederdebatten i valgkampen, og dagen etter at Støre ble møtt av NRKs sjokkmåling.

I etterkant av pressekonferansen fikk Giske spørsmål om de ikke ville øke lærerlønnen for å gjøre yrket mer attraktivt.

– Lærerne skal ha god lønn, men realiteten er nok at det er arbeidsforhold og muligheten til å være lærer som er mest avgjørende for om folk søker seg til yrket, og blir i yrket, sa Giske.

Høyre er mot lærernorm

For en uke siden la Høyre fram sin plan for den norske skolen. Da lovte de å bruke en milliard kroner på tidlig innsats i skolen i neste periode.

– Vi må sette inn tiltakene før gapet mellom elevene blir for stort til å tas igjen, og da er de første årene spesielt viktig, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) den gangen.

SV vedtok på sitt landsmøte en nasjonal lærernorm, der de vil ha maks 15 elever per lærer i småskolen og maks 20 fra 5. til 10. trinn.

Høyre er mot en slik lærernorm, fordi de mener det vil frata kommuner muligheten til å prioritere ressurser på de skolene som trenger det mest.

Ikke imponert

Til tross for at Høyre selv er sier nei til en lærernorm, kritiserer Røe Isaksen nå Ap for å ikke være mer konkrete

– Det er utrolig at Ap ikke klarer å konkretisere hva denne lærernormen skal inneholde.
Dette er en ikke-finansiert bakke, mye er resirkulerte valgløfter som de har brutt tidligere, og enda forslag er ting vi allerede er i gang med. Så dette er ikke veldig imponerende, sier Isaksen til NRK.

Høyres utdanningspolitiske talsperson Henrik Asheim lar seg heller ikke imponere.

– At Trond Giske kaller dette det mest omfattende, konkrete og ambisiøse skolepolitiske programmet Arbeiderpartiet noensinne har lagt frem, sier noe om hvor lavt Ap legger ambisjonene sine i skolepolitikken. Det beste eksemplet på dette er den vage og uforpliktende lærertetthetsnormen Ap foreslår, sier Asheim til NRK.

– Det blir 2000 nye lærere, ikke 3000

Men det er ikke bare høyresiden som er misfornøyde. Fra venstre angriper SV-leder Audun Lysbakken. Også han etterlyser et mer konkret lærernorm.

– Ap beveger seg i riktig retning og nærmer seg en ordentlig lærernorm, men de er langt fra i mål. Det er uklart og for lite forpliktende, sier Lysbakken, og peker på to ting han mener er uklart:

1. Skal normen være på skolenivå eller kommunenivå?
2. Hvorfor skal det gjelde 1.-4.-trinn og ikke hele grunnskolen?

– Vi frykter at Ap skal oppfylle normen med å flytte lærere fra øvre trinnn ned til 1-4 trinn. I tillegg er det i praksis snakk om 2000 nye lærere, ikke 3000, fordi det må 1000 lærere til bare for å opprettholde dagens lærertetthet, sier Lysbakken.

Prislapp: Fire milliarder

Overfor NRK forklarer Støre hvorfor Ap ikke vil definere et visst antall elever per lærer.

– Det må en fleksibilitet til for å ta høyde for hvordan de ulike skolene er organisert, sier Støre til NRK.

– Hvor mye vil det koste?

Lærerløftet vil ligge på i overkant av to milliarder. Legger du alt sammen, så er vi et sted mot fire milliarder på denne fireårsperioden.

Trond Giske utdyper overfor NRK at dette innebærer at hele skoleløftet vil koste fire milliarder i året, når opptrappingen er fullt innført i 2021. Fram til det vil det være en gradvis opptrapping. Dersom satsingen øker med én milliard for hvert år, vil den totale prislappen over fire år kunne komme opp i ti milliarder kroner.

– Det blir dyrt?

– Det tar et vesentlig jafs av pengene vi har til rådighet. Det er skole og eldreomsorg som vil legge beslag på mest.

– Dere skal øke skattene med 15 milliarder kroner, går dette regnestykket opp?

– Ja, vi har fortsatt handlingsrom, sier Giske.

Støre, hvor skal du ta pengene fra?

– For det første ved å ikke gi skattekutt slik Høyre gjør, og så vil vi ta tilbake noen av skattekuttene og fordele mer rettferdig. Blant annet på dette.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger