Ap krever svar om journallekkasje: – Høie må forklare hva han visste

Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen krever at helseminister Bent Høie forteller når og hvordan han fikk greie på at sensitive data om flere millioner norske pasienter kan ha kommet på avveie.

Torgeir Micaelsen (Ap)

KREVER SVAR: Arbeiderpartiet helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

NRK avslørte onsdag morgen at utenlandske IT-arbeidere i lang tid har hatt ufiltrert tilgang til taushetsbelagte data om 2,8 millioner norske pasienter.

Flere politikere har kalt dette svært alvorlig og sagt at det rokker ved tilliten til helsevesenet.

Helseminister Bent Høie hadde et møte med Helse Sør-Øst onsdag sist uke, men Helsedepartementet avviser at han i dette møtet ble informert om at taushetsbelagt informasjon kan ha blitt spredt.

Micaelsen krever svar

Helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen, er ikke fornøyd med Høies svar sist fredag, sett i lys av de nye avsløringene. Han er kritisk til om Høie har fortalt alt han visste, eller om også Høie har vært ukjent med lekkasjenes omfang.

– Vi må få vite hva Høie og departementet hadde av konkrete opplysninger forrige torsdag, dagen før han forsikret Stortinget om at alt var under kontroll. Det er alvorlig at Stortinget har fått informasjon som overhodet ikke viser seg å være i samsvar med virkeligheten, sier Micaelsen til NRK.

Sist fredag svarte Høie på en spørsmål om temaet fra Aps Sverre Myrli, men uten at skandalens fulle omfang ble presentert. Etter NRKs avsløring har Helse Sør-Øst innrømmet at utenlandske IT-arbeidere fikk tilgang til sensitive pasientdata, men de mener omfanget er mindre enn det NRK har avslørt.

110 IT-arbeidere har hatt tilgang

– Departementet har jobbet i uker med å få klarhet i disse spørsmålene, vi har ventet lenge på svar. Jeg forventer ikke at en statsråd skal ha detaljert kunnskap om alle forhold hele tiden, men dette er ikke en hvilken som helst sak, sier Micaelsen.

Muntlig spørretime på Stortinget.

INFORMERTE IKKE: Da helseminister Bent Høie redegjorde i Stortinget fredag i forrige uke forsikret han at departementet hadde full kontroll på journallekkasjen. Her er han avbildet onsdag.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Vi må nå få klarhet i hva det var departementet fikk informasjon om helt konkret, både i møtet i departementet den torsdagen, hvilke momenter som kom frem i telefonsamtalen og i eposten, fortsetter han.

NRK har dokumentasjon på at 110 utenlandske IT-arbeidere de siste ukene har hatt mulighet til å jobbe mot servere i Helse Sør–Øst.

Ekstern gransking

NRK kjenner samtlige navn på de 110 IT-arbeiderne, og vi har også sett oversikter som viser hvor ofte de har vært logget inn. En av dem har for eksempel vært innlogget hele 56 ganger. En annen 35 ganger.

Cathrine Loftshus og Dag Kvale

GRANSKER: Cathrine M. Loftshus og Helse Sør-Øst har satt i gang en ekstern gransking etter journallekkasjen.

Foto: Camilal H. Wernersen / NRK

Helse Sør-Øst vil nå sette i gang en ekstern gransking for å få alle fakta på bordet, blant annet for å få oversikt over hvor mange eksterne IT-folk har fått utvidet tilgang til sensitive pasientdata.

Direktør Cathrine M. Lofthus i Helse Sør-Øst forklarte i Dagsrevyen i kveld at Helse- og omsorgsdepartementet først ble informert om den uautoriserte tilgangen i en e-post som ble sendt sent på kvelden forrige torsdag. Dagen før hadde Helse Sør-Øst hatt et møte med Høie, hvor dette ikke var tema fordi informasjonen da ikke var kjent, ifølge Lofthus.

Morgenen etter at e-posten var sendt departementet, garanterte Høie i et brev til Stortinget at utenlandske it-arbeidere ikke vil ha tilgang på pasientsensitiv informasjon.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med helseminister Bent Høie, som ikke var tilgjengelig onsdag kveld.

SISTE NYTT

Siste meldinger