NRK Meny
Normal

Ap-jubel for kanontall

FOLKETS HUS (NRK): Arbeiderpartiet ligger an til å få 34,1 prosents oppslutning når forhåndsstemmene er talt opp. – Hvis dette holder inn til mål så har vi gjort vårt beste lokalvalg på over 30 år, sier nestleder Hadia Tajik.

De første tallene viste fremgang for Arbeiderpartiet. I Oslo vil Miljøpartiet de Grønne avgjøre hvem som får styre. Hadia Tajik håper MDG vil samarbeide med hennes parti.

AVVENTENDE: En fornøyd Hadia Tajik vil ennå ikke slippe jubelen helt løs, til tross for høylytt feiring ellers i salen.

Valglogo

– Vi har høye forventninger til sluttresultatet, men kvelden er fortsatt ung, sier Tajik.

– Vi gikk inn i valgkampen med en ambisjon om å gjøre det minst like bra som i valget i 2011, som var et svært godt valg for oss. Indikasjonene vi har nå tilsier at vi kanskje klarer å toppe det resultatet. Det håper vi selvsagt på.

Ligger an til kamp om Oslo

Før valget har kampen om storbyene fått mye oppmerksomhet. Mandag kveld ser Ap ut til å gjøre et brakvalg i Bergen og Trondheim, mens det nærmest er dødt løp i Oslo.

Det gjør at Miljøpartiet De Grønne (MDG), som har erklært seg blokkuavhengig, kan havne i vippeposisjon i hovedstaden.

Både høyre- og venstresiden frir nå til De Grønne.

jubelap

STEMNING: Da tallet 34,2 dukket opp på skjermene på Folkets hus, brøt det ut vill applaus.

Foto: Sofie Gran Aspunvik

Den kampen tror leder Jan Bøhler i Oslo Ap han skal vinne.

– Vi har veldig mye til felles med MdG i Oslo, og vi har en miljøpolitikk som på mange måter passer som hånd i hanske, så jeg ser frem til å forhandle med dem, sa Bøhler på valgvaken til Ap før han fyrte av et sleivspark til sittende ordfører Fabian Stang.

– Jeg tror det desperate forsøket Oslo Høyre gjør nå, etter å ha støtt MdG ut i det ytterste mørke, blir det lite troverdig. Men vi skal forhandle vi også.

Han sa han håper valget gjør at maktsentrum i Oslo flytter seg fra Oslo vest mot Groruddalen der både han selv og byrådslederkandidat Raymond Johansen bor.

Vil snakke med MDG og KrF

På vei inn til Aps valgvake i Folkets Hus på Youngstorget også Johansen klar på at han ønsker å snakke med MDG etter valget.

– Etter valget vil det være naturlig å snakke med Miljøpartiet De Grønne, sa Johansen.

– Men vi ønsker oss et bredt samarbeid, la han til.

– KrF er et posisjonsparti nå, men i eventuelle forhandlinger vil det være naturlig å se den veien også.

– Deler verdigrunnlag

Hadia Tajik åpner også for MDG-samarbeid i Oslo.

– Det er naturlig for Arbeiderpartiet å samarbeide med partier som deler deler vårt verdigrunnlag – solidaritet, fellesskap, det å løse de store oppgavene sammen, sier Tajik.

– Hvorfor er det viktig for dere stortingspolitikere, som ikke stiller til valg, at dere vinner de store byene?

– På grunn av folk som bor der. Disse byene fortjener å bli ledet av politikere som sørger for at veksten de opplever kommer alle til gode.

Eiendomsskatt

Eiendomsskatt, som Ap har gått til valg på i Oslo, har vært en av valgkampens store saker. Undersøkelser har vist at et stort flertall er mot innførting av eiendomsskatt.

– Jeg tror våre frivillige har klart å få frem hva denne skatten handler om, nemlig å prioritere barnehager og tilby en verdig eldreomsorg fremfor flere skattekutt, sier Tajik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger