Hopp til innhold

Ap-Helga enig med Frp

– Vi må holde fast ved dagens lov og regelverk om midlertidig opphold for mindreårige asylsøkere, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talskvinne, Helga Pedersen. Hun får ros av Frp i politisk kvarter.

Helga Pedersen, Arbeiderpartiet

ENIG MED FRP: – Vi må holde fast ved dagens strenge regler om midlertidig opphold for mindreårige asylsøkere, sier Aps Helga Pedersen. Men det blir debatt på landsmøtet.

– Det er behovet for beskyttelse som avgjør om du får bli i Norge, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talskvinne Helga Pedersen i Politisk kvarter i dag.

Hun mener asylpolitikken fortsatt må være streng og rettferdig. Samtidig mener hun de yngste skal behandles på en lempeligere måte enn voksne i mottakene.

Konstituert innvandringsminister Per Sandberg er godt fornøyd med den beskjeden.

– Her er det viktig å stå på det regelverket vi har og jeg er glad for at Arbeiderpartiet står fast på det, sier Sandberg.

Per Sandberg, Frp

GIR ROS TIL AP-HELGA PEDERSEN: Per Sandberg (Frp) er konstituert til statsråd for innvandrings- og integreringssaker

I morgen starter Arbeiderpartiets landsmøte, der asyl- og innvandringspolitikk blir tema. Helga Pedersens syn møter også motstand i egne rekker.

Hevder Norge skaper flyktningetrøbbel for Frankrike

– Politikken må endres

Flere partilag i Ap vil begrense midlertidig opphold til mindreårige asylsøkere og ett som foreslår det, er Bergen Arbeiderparti og leder Roger Valhammer.

Roger Valhammer i Arbeiderpartiet

Roger Valhammer leder Bergen Arbeiderparti. De vil ha begrensning i midlertidig opphold for mindreårige asylsøkere.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

– Det er fordi vi får vite om barn som skader seg på mottak, om selvmordsforsøk og om barn som flykter på nytt i Norge. Da må politikken endres, sier han.

Han tror de får flertall på landsmøtet for en variant av det kravet, fordi mange andre partilag har liknende forslag.

Bekymret innvandringsminister

At flere partilag i Arbeiderpartiet vil myke opp asylreglene bekymrer konstituert innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg.

– Å begynne å løse opp dette nå, altså gi oppholdstillatelse hvis en ikke har beskyttelsesbehov, det vil være helt feil, sier han.

Nye tiltak om "kort tid"

Regjeringen kommer "kort tid" med flere tiltak som skal gjøre det bedre i asylmottak, både for midlertidige og andre asylsøkere.

– Det går på tiltak og aktiviteter, enten du har midlertidig opphold eller ikke. Det gjelder både kompetanseløft og det gjelder omsorgsdelen i mottak, sier fungerende innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp).

Halvparten av de unge asylsøkerne har lagt ut på ny flukt

– Barna trenger vår omsorg

Men barneombud Anne Lindboe mener det ikke er nok å flikke på det som skjer i mottakene for mindreårige asylsøkere. Midlertidig opphold for mindreårige må begrenses, fordi konsekvensene for barna er så veldig store.

Anne Lindboe, barneombud

– På nytt vil jeg minne om at det er 15–16 og 17-åringer vi snakker om her. Disse barna trenger vår omsorg og beskyttelse, sier barneombud Anne Lindboe.

– På nytt vil jeg minne om at det er 15–16 og 17-åringer vi snakker om her. De er ungdommer som våre ungdommer, de trenger omsorg, sier barneombudet.

Før påske fant NRKs Europakorrespondent barn som hadde rømt fra norske asylmottak på gaten i Paris.

– Midlertidighet for unge, enslige asylsøkere får alvorlige konsekvenser, som psykisk uhelse og problemer med å gå på skole.

En del av dem forsvinner, noen rømmer og blir enkle ofre for menneskehandel eller havner på gaten i Paris, sier hun.

Mener UDI må sikre bedre metoder for alderstesting av asylsøkere

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger