NRK Meny
Normal

Arbeiderpartiet gir Amundsen millionlønn

I Arbeiderpartiet har det lenge vært et prinsipp at ingen i administrasjonen skal tjene mer enn de folkevalgte. Nå har de brutt med tradisjonen, for Hans Kristian Amundsen skyld.

Jens Stoltenberg og Hans Kristian Amundsen i Davos, Sveits i forbindelse med World Economic Forum

Jens Stoltenberg og Hans Kristian Amundsen som statsminister og statssekretær, her i Davos, Sveits under World Economic Forum i januar.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg har fått en lønn som er til å leve med, sier Amundsen til NRK.

Amundsen var statssekretær for Jens Stoltenberg fram til den rødgrønne regjeringen gikk av tidligere i høst. Nå jobber han som sekretariatsleder for stortingsgruppen til Arbeiderpartiet.

For å bli med videre etter regjeringsapparatet har Amundsen krevd lønn på rundt en million.

Stortingspolitikerne tjener 830 000 kroner i året, og dette har tradisjonelt vært lønnstaket i Arbeiderpartiet.

Ikke hogd i stein

– Jeg tror ikke vi skal si at en regel er hogd i stein, bare fordi det er en tradisjon. Det vil alltid være sånn at tiden utvikler seg, og samfunnet går videre, sier Amundsen.

– Kunne du gjort denne jobben for 840 000 kroner?

– Det blir veldig teori å snakke om dette. Jeg har fått en jobb og en lønn, og det er det, sier Amundsen som forsvar for lønnspåslaget.

Amundsen har lang fartstid fra mediebransjen og var sjefredaktør og administrerende direktør i Nordlys i ni år frem til han gikk over i politikken i 2011.

– Da jeg bega meg inn i politikken så gikk jeg betydelig ned i lønn. Hvis jeg skulle gått tilbake til mediebransjen nå så ville jeg gått betydelig opp i lønn.

– Rimelig godtgjørelse

NRK har vært i kontakt med flere Ap-politikere som reagerer på den enstemmige avgjørelsen. Blant disse er det også representanter som har stemt for, men som er kritiske til utviklingen.

En av dem som har en lavere stortingslønn er Jens Stoltenberg. Han forsvarer lønnsøkningen til Amundsen

– Det er en rimelig lønn for ham med den erfaringen, bakgrunnen og kunnskapen han har og med det ansvaret han har for mange ansatte på Stortinget. Han kunne veldig lett fått vesentlig høyere lønn om han hadde valgt andre jobber, sier Stoltenberg.

– Dette spørsmålet har skapt diskusjon innad i stortingsgruppa. Hvordan kommenterer du det?

– Gruppestyret har gjort et godt vedtak, et klokt vedtak og fått ansatt en svært dyktig mann til en helt rimelig godtgjørelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger