Hopp til innhold

Ap gjør et historisk dårlig valg – Sp blir valgvinner

Arbeiderpartiet gjør et historisk dårlig kommunevalg, mens Senterpartiet overtar plassen som Norges tredje største parti.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er ikke fornøyd med resultatet, og fikk spørsmål om han er den riktige til å lede partiet.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er ikke fornøyd med resultatet, og fikk spørsmål om han er den riktige til å lede partiet.

Mens Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne gjør et brakvalg, er Arbeiderpartiet valgets store taper.

– Vi kan ikke være fornøyde som parti i Norge i dag

IKKE FORNØYD: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre presiserer at de som parti ikke er fornøyd med resultatene.

Med 98,5 opptalte stemmer, får Arbeiderpartiet en oppslutning på 24,3 prosent på landsbasis. Det er en tilbakegang på 9,4 prosent fra fylkestingsvalget i 2015. Dermed gjør Arbeiderpartiet sitt dårligste fylkestingsvalg noensinne. Forrige bunnotering var i 2003, da fikk de 27 prosent av stemmene, ifølge en oversikt fra valgforsker Bernt Aardal.

– Vi kan ikke være fornøyde som parti i Norge i dag. Ambisjonene for vårt parti, for vår politikk og for vårt land, de er større, sa Jonas Gahr Støre da han talte til partiets valgvake i Oslo.

HISTORISK DÅRLIG: Her får Arbeiderpartiets valgvake i Oslo resultatene som viser at de ligger an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg noensinne.

Senterpartiet og MDG stormer frem

Mens Arbeiderpartiet gjør et elendig valg nasjonalt, tar Senterpartiet plassen som Norges tredje største parti med 14,4 prosent av de stemmene nasjonalt.

– Kjære alle sammen, gratulerer med det beste lokalvalget i partiets 99-årige historie, sa Trygve Slagsvold Vedum da han talte til partiets valgvake i kveld.

TREDJE STØRSTE PARTI: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har all grunn til å smile. Ifølge tallene Senterpartiet Norges tredje største parti, og rykker frem foran Frp.

Miljøpartiet de Grønne gjør også et godt valg, særlig i Oslo og Bergen. I Oslo får MDG nesten doblet oppslutningen fra kommunevalget i 2015. I Oslo får de 15,2 prosent oppslutning. Det er en økning på over 7 prosent.

GRØNN JUBEL: Det var full jubel på Sentralen i Oslo der MDG har valgvake i kveld da de fikk presentert de foreløpige tallene.

I Bergen blåser det også en kraftig grønn vind, men Folkeaksjonen Nei til bompenger (FNB) blir Bergens store valgvinner med 16,9 prosent av stemmene.

Arbeiderpartiet og Høyre faller derimot dramatisk i storbyene. I Oslo går Ap kraftig tilbake til 20,1 prosent, en tilbakegang på 11,9 prosentpoeng sammenlignet med en oppslutning på 32,0 i 2015.

I hovedstaden får Høyre en oppslutning på 25,4 prosent, en nedgang på 6,4 prosentpoeng siden 2015.

Høyre og Frp kraftig ned

Nasjonalt gjør Høyre ett av sine dårligste kommunevalg på 40 år, mens regjeringspartner Frp gjør sitt dårligste kommunevalg siden 1991.

Høyre får en oppslutning på rett over 20 prosent nasjonalt, mens Frp på sin side har en oppslutning på 8,7 prosent, når 98,6 prosent av stemmene er talt opp.

Statsminister Erna Solberg (H) på vei til den siste partilederdebatten på NRK i Trondheim 2019

EXIT: Høyre går ifølge tallene tilbake på landsbasis og kan miste makt i mange kommuner.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Dette viser tallene kort oppsummert:

Opptalte stemmer fra kommunevalget til nå viser at Ap går mot et historisk dårlig valg. Senterpartiet vokser kraftig, og ligger an til å bli landets tredje største parti.

Opptalte stemmer fra kommunevalget til nå viser at Ap går mot et historisk dårlig valg. Senterpartiet vokser kraftig, og ligger an til å bli landets tredje største parti.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger