Mens Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne gjør et brakvalg, er Arbeiderpartiet valgets store taper.
IKKE FORNØYD: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre presiserer at de som parti ikke er fornøyd med resultatene.
Med 98,5 opptalte stemmer, får Arbeiderpartiet en oppslutning på 24,3 prosent på landsbasis. Det er en tilbakegang på 9,4 prosent fra fylkestingsvalget i 2015. Dermed gjør Arbeiderpartiet sitt dårligste fylkestingsvalg noensinne. Forrige bunnotering var i 2003, da fikk de 27 prosent av stemmene, ifølge en oversikt fra valgforsker Bernt Aardal.
– Vi kan ikke være fornøyde som parti i Norge i dag. Ambisjonene for vårt parti, for vår politikk og for vårt land, de er større, sa Jonas Gahr Støre da han talte til partiets valgvake i Oslo.
HISTORISK DÅRLIG: Her får Arbeiderpartiets valgvake i Oslo resultatene som viser at de ligger an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg noensinne.
Senterpartiet og MDG stormer frem
Mens Arbeiderpartiet gjør et elendig valg nasjonalt, tar Senterpartiet plassen som Norges tredje største parti med 14,4 prosent av de stemmene nasjonalt.
– Kjære alle sammen, gratulerer med det beste lokalvalget i partiets 99-årige historie, sa Trygve Slagsvold Vedum da han talte til partiets valgvake i kveld.
TREDJE STØRSTE PARTI: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har all grunn til å smile. Ifølge tallene Senterpartiet Norges tredje største parti, og rykker frem foran Frp.
Miljøpartiet de Grønne gjør også et godt valg, særlig i Oslo og Bergen. I Oslo får MDG nesten doblet oppslutningen fra kommunevalget i 2015. I Oslo får de 15,2 prosent oppslutning. Det er en økning på over 7 prosent.
- MDG mot brakvalg: – Vi elsker bomringen
GRØNN JUBEL: Det var full jubel på Sentralen i Oslo der MDG har valgvake i kveld da de fikk presentert de foreløpige tallene.
I Bergen blåser det også en kraftig grønn vind, men Folkeaksjonen Nei til bompenger (FNB) blir Bergens store valgvinner med 16,9 prosent av stemmene.
Arbeiderpartiet og Høyre faller derimot dramatisk i storbyene. I Oslo går Ap kraftig tilbake til 20,1 prosent, en tilbakegang på 11,9 prosentpoeng sammenlignet med en oppslutning på 32,0 i 2015.
I hovedstaden får Høyre en oppslutning på 25,4 prosent, en nedgang på 6,4 prosentpoeng siden 2015.
Høyre og Frp kraftig ned
Nasjonalt gjør Høyre ett av sine dårligste kommunevalg på 40 år, mens regjeringspartner Frp gjør sitt dårligste kommunevalg siden 1991.
Høyre får en oppslutning på rett over 20 prosent nasjonalt, mens Frp på sin side har en oppslutning på 8,7 prosent, når 98,6 prosent av stemmene er talt opp.
EXIT: Høyre går ifølge tallene tilbake på landsbasis og kan miste makt i mange kommuner.
Foto: David Vojislav Krekling / NRKDette viser tallene kort oppsummert:
- Arbeiderpartiet går kraftig tilbake nasjonalt med foreløpig 24,3 prosent oppslutning, en tilbakegang på 9,4 prosent siden valget i 2015.
- Sp stormer frem som Norges tredje største parti med 14,4 prosent av stemmene.
- Høyre går tilbake med 3 prosentpoeng på landsbasis, og gjør ett av sine dårligste kommunevalg på 40 år.
- Frp mister plassen som landets tredje største parti med 8,7 prosent oppslutning nasjonalt.
- Både Rødt, SV, MDG og Sp går frem på landsbasis.
- De rødgrønne beholder makten i Oslo, til tross for Aps nedgang på 11,9 prosentpoeng i hovedstaden.
- I Bergen er Bompengepartiet nesten jevnstore med Arbeiderpartiet, mens Senterpartiet er på vippen. Ap ligger an til å gå kraftig tilbake med 18 prosent fra 2015.
- I Trondheim gjør Ap det historisk dårlig, men Ap-ordfører Rita Ottervik får likevel trolig fortsette.
- MDG gjør et brakvalg i storbyene, særlig i Bergen og Oslo.
Opptalte stemmer fra kommunevalget til nå viser at Ap går mot et historisk dårlig valg. Senterpartiet vokser kraftig, og ligger an til å bli landets tredje største parti.