Hopp til innhold

Ap-politikere foreslår avskaffelse av kongedømmet

Fire Ap-representanter foreslår å avskaffe kongedømmet og innføre republikk i Norge. Tirsdag kommer saken opp i Stortinget.

slottet

STATSOVERHODETS SLOTT: Det kongelige slott eies av staten og stilles til disposisjon for landets statsoverhode. Det er bolig og arbeidsplass for kongefamilien.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Marianne Marthinsen, Ap

VIL VELGE NORGES STATSOVERHODE: Stortingspolitiker Marianne Marthinsen (Ap) sier mange i partiet er kritiske til at man arver makt, slik man gjør i et monarki.

Foto: Ap

SV har flere ganger tidligere kommet med dette forslaget, men denne gangen er det ikke bare SV som gjør sin årlige prinsipielle repetisjonsøvelse ved å be Stortinget vedta republikk.

Denne gangen har de fire representanter fra mektige Arbeiderpartiet i ryggen som forslagsstillere.

– Det har alltid vært krefter i partiet som har vært kritiske til at vi har en styreform hvor vi arver makt, men det som er nytt er at det er Ap-representanter som er med på å stille et Grunnlovsforslag om en republikk, sier forslagsstiller Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet til NRK.

Tror alder i stortingsgruppa gir utslag

Norge er et konstitusjonelt monarki, der Hans Majestet Kongen er landets formelle overhode, men hans oppgaver er i hovedsak representative og seremonielle. Det er Stortinget som bestemmer hvordan landet styres i praksis.

– Jeg tror at hvis vi skulle ha valgt styreform i dag, så ville monarki ikke ha fått flertall, sier Marthinsen.

Ifølge Ap-politikeren kan årsaken til at SV tirsdag ikke står alene bak kravet om republikk, endringer innad i stortingsgruppa:

– Det er kanskje et uttrykk for at vi har en yngre stortingsgruppe enn det vi har hatt tidligere, og at det å ha en kritisk holdning til styreform og til makt som arves, er noe som har fått innpass i vår stortingsgruppe.

Jette Christensen (Ap) er blant de som står bak forslaget. Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet mener det blir galt å si at et kongedømme ikke er demokratisk.

Morgennytt: Jette Christensen (Ap) er blant de som står bak forslaget. Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet mener det blir galt å si at et kongedømme ikke er demokratisk.

Marthinsen innrømmer at Norge trolig er et stykke unna fra å få flertall for avskaffe monarkiet per i dag. Hun mener likevel republikk er det riktige for landet:

– Det å ha folkelige, godt likte statsoverhoder er fullt forenlig med at statsoverhodet velges av folket. tror noe kanskje er i ferd med å endre seg, sier Marthinsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ