Ap avviser regjeringens innstramminger i familiegjenforening

Jonas Gahr Støre sier til VG at Arbeiderpartiet ikke vil støtte flere av innstramningsforslagene til regjeringen. Helga Pedersen sier til NRK at de ønsker å kutte ned på fristen for å søke om familiegjenforening.

Landsstyremøte i Arbeiderpartiet. Jonas Gahr Støre

AVVISER: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet sier nei til flere innstramningsforslag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Torsdag er det høring i Stortinget om regjeringens forslag om endring i utlendingsloven, som ble fremmet tidligere i april.

Flere av punktene i forslaget har blitt kritisert, og noe av den kraftigste kritikken har blitt rettet mot innstrammingene i familiegjenforening. I forslaget som ligger nå er det krav om tre års arbeid eller utdanning og et inntektskrav på 300.000 før det kan søkes om familiegjenforening.

Ap vil høre på høykommissæren

Støttepartiet Venstre har gått hardt ut mot forslaget. Det andre støttepartiet KrF har også sagt nei. Nå sier også Arbeiderpartiet nei. Dermed begynner det å se dårlig ut for et flertall for forslaget på Stortinget.

– Vi hører på FNs høykommissær for flyktninger, som sier at splitting av familier hemmer integrering. Derfor avviser vi dette forslagene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Arbeiderpartiet sa tidligere nei til regjeringens første forslag om fire års arbeid eller utdanning, men sier nå også nei til det reviderte forslaget der fire år har blitt til tre.

– Vi mener at kravet om at asylsøkere skal vente fire år før de kan få gjenforening med barna og familien sin, er altfor lenge, sa nestleder Trond Giske i Politisk kvarter på NRK i februar.

Også nei til økt midlertidighet

Ap-lederen sier også nei til forslaget om at personer under 18 år kun skal få midlertidig opphold. Det gjelder da mindreårige som ikke har det som blir omtalt som referansepersoner i hjemlandet.

– Vi ønsker ikke at folk som uansett skal bli i Norge, skal sette livet på vent i lang tid. Det gjelder både familiegjenforening og annen midlertidighet som regjeringen har foreslått, sier Støre.

– Hemmer integrering

Arbeiderpartiets kommunalpolitiske talsperson, Helga Pedersen, forklarer hvorfor Ap ikke vil støtte kravet om strengere regler for familiegjenforening.

Helga Pedersen

Aps kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Vi mener at det hemmer integrering. Vi tror det er helt umulig å sitte i Norge og konsentrere seg om norskopplæring og arbeidstrening når alt du tenker på er hvordan familien har det i krigsområder, eller i en flyktningleir. Vi tror heller ikke det har noen innstrammende effekt, og det har vi påpekt i høringsrunden, svarer Pedersen.

Vil korte ned tidsfrist

– Dere har jo støttet asylforliket, er ikke dette bare en ytterligere konsekvens av de forslag som regjeringen har lagt frem?

– Nei, vi mener det vi har landet på nå er trygt innenfor asylforliket, og det står vi også ved. Vi mener et bedre alternativ til regjeringens forslag er å sette en kortere frist for å søke familiegjenforening, før underholdkravet slår til. I dag er den fristen på ett år. Vi mener den må kortes ned til tre måneder, som er ett av tiltakene de har satt inn i Sverige, sier Helga Pedersen.

SISTE NYTT

Siste meldinger