Ap avviser forhandlinger om EØS

Regjeringspartiene krever at opposisjonen skal avklare viktige spørsmål for velgerne før valget. Selv klarer de ikke å bli enige om fremtiden for Norges viktigste avtale; EØS.

Raymond Johansen

Raymond Johansen (Ap) sier han ikke vil legge føringer på fremtidige regjeringsforhandlinger med EØS-motstanderne Sp og SV. Samtidig sier Ap det er uaktuelt med ny rødgrønn regjering uten EØS.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Regjeringen er splittet i synet på fremtiden for EØS-avtalen.

Regjeringspartnerne SV og Senterpartiet vil kvitte seg med avtalen som regulerer nær alle sider av norsk nærings- og arbeidsliv, mens Arbeiderpartiet mener avtalen er essensiell for landet.

– EØS-avtalen er god og viktig for Norge, derfor er den også viktig for Ap. Det er vårt primærstandpunkt, sier partisekretær Raymond Johansen i Ap til Politisk kvarter på NRK P2.

– Men kan du svare klart ja eller nei; blir det en rødgrønn regjering etter valget neste år uten EØS-avtalen som en viktig del av plattformen?

– For Ap er EØS-avtalen helt fundamental, det er det vi regulerer vårt forhold til Europa på. Ap er et ja til EØS-parti.

– Og det betyr at hvis SV og Sp vil med i ny regjering så må de godta EØS?

– Det er dårlig folkeskikk å skulle forhandle på forhånd. Man forhandler etter et valg avhengig av det tyngdepunktet vi har. Og Ap er helt klare på at vi fortsatt skal styre på EØS-avtalen, sier Johansen.

SV: – Har vært uenige om EØS i alle valg

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

SV-leder Audun Lysbakken sier EØS-uenigheten mellom SV og Ap har eksistert så lenge de to partiene har vært regjeringspartnere.

– I SV vil vi fortsette å snakke om det som er vårt primære standpunkt, nemlig at Norge hadde klart seg bedre uten EØS-avtalen. Vi håper å få med våre partnere på en enda mer aktiv EØS-politikk, sier Lysbakken.

Han sier Ap står fritt til å argumenter for avtalen, og at SV står fritt i argumentere for sitt syn.

– Så får vi se om det etterhvert blir bevegelse som gjør at vi kan få til noe mer i denne saken i fremtiden, sier Lysbakken.

Krever enighet på borgerlig side, ikke av seg selv

– Raymond Johansen, dere stiller harde krav til de borgerlige at de må bli enige om viktige saker før valget. Hvorfor gjelder ikke de samme kravene dere selv?

– Jeg er veldig tydelig på å si hva Aps standpunkt kommer til å være, og jeg er sikker på at vi finner en løsning.

– EØS er den viktigste avtalen Norge har. Må ikke velgerne få vite dere tre partiene vil gjøre med den avtalen hvis det blir rødgrønt flertall etter valget i 3013?

– Jeg føler meg ganske trygg på å si at vi vil fortsette å styre på EØS-avtalen.

Johansen sier debatten rundt EØS etter hans mening er en avsporing til tross for at regjeringspartnerne og store deler av fagbevegelsen ønsker å se på EØS-avtalen.

Ap-ledelsen bekymret for fagbevegelsen

Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK sier EØS-striden, spesielt i deler av fagbevegelsen, gir grobunn for sterk bekymring i ledelsen i Ap.

– På kort sikt foran valgkampen vil dette kunne ta fokus bort fra kampen mot høyresiden som Ap er avhengige av, og det vil også ta brodden av kravet om at høyresiden viser kortene sine politisk på hva man har tenkt til å levere, sier Takvam.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger