NRK Meny
Normal

Ap advarer mot politi i luftambulansen

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen åpner for at luftambulansen skal kunne frakte politimannskap til ulykkessteder, men Ap og ambulansepersonell er skeptiske.

Busstragedie på Valdresekspressen

BUSSDRAPENE: Da det gikk opp for nødetatene at det man først trodde var en bussulykke, var en langt mer alvorlig hendelse, ringte politiet og spurte om transportstøtte.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hadia Tajik (Ap)

SKEPTISK: Hadia Tajik (Ap) liker ikke tanken om at politiet skal få sitte på i luftambulansen på vei til oppdrag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I dag fortalte NRK at politiet ba om transporthjelp i forbindelse med trippeldrapet i Årdal, men at dette ble avslått av ambulansetjenesten på grunn av regelverket.

Politikere i Høyre og Fremskrittspartiet mener politiet må få større mulighet til å bruke luftambulanser i kriser, men dette møter skarp motstand fra Arbeiderpartiet.

– Dette er jeg dypt skeptisk til, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.

– Hvis det blir sånn at farlige eller bevæpnede kriminelle begynner å se på ambulansehelikoptre som en potensiell trussel, er det noe som kan sette andre menneskers liv i fare. Det kan også hindre redningsarbeidet, sier Tajik.

Fulgte reglene

I lydloggen fra Årdal 4. november 2013 som NRK publiserte torsdag, kommer det fram at politiet ønsket transporthjelp til åstedet. Nødetatene trodde på dette tidspunktet at en buss var kapret. Det var meldt om flere drepte.

Ambulanser, brannvesen og et legehelikopter var på stedet, men det var ennå ikke politiet.

Regelverket forhindret ambulansetjenesten å låne bort helikopteret til politiet.

Koordinatoren på AMK-sentralen handlet i tråd med retningslinjene for bruk av luftambulansen. Der står det at de ikke skal benyttes til andre politioppdrag enn SAR (Search and rescue, journ.anm.).

«Etter nøye vurdering kan imidlertid politi følge med for å sikre en trygg gjennomføring av akuttmedisinske oppdrag», heter det.

– Jeg synes at et regelverk ikke skal hindre at man forsøker å redde liv i nødssituasjoner, sier Øyvind Hilmarsen i Høyre.

– Jeg vil at helikopterressursene vi har i Norge samordnes bedre, og at vi bruker lyssetting og moderne teknologi. På den måten kan man enkelt vise at nå kommer politiet, og så kommer ambulansen. Dette vil kunne redde liv i akutte situasjoner, sier Hilmarsen.

Anundsen: Må bruke ressursene bedre

Anders Anundsen

POSITIV TIL SAMKJØRING: Justisminister Anders Anundsen åpner for at luftambulansen skal kunne frakte politimannskap til ulykkessteder

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen åpner for at luftambulansen skal kunne frakte politimannskap til ulykkessteder, men mener det må avgjøres av AMK-sentralene.

– Vi har den helikopterdekningen vi har, og det betyr at vi må bruke ressursene på best mulig vis. Men det vil være en konkret vurdering som må foretas fra gang til gang, sier Anundsen.

Dette er ikke en god ide, mener Ola Yttre, leder i Ambulansepersonellets Yrkesorganisasjon.

– Det er såpass få ressurser på dette området som det er, så å ta på oss andre typer oppdrag enn det vi gjør i dag, synes jeg ikke er en god ide, sier Yttre, som får støtte av Hadia Tajik.

– Selvfølgelig er det viktigste å redde flest mulig liv, men det er altså ikke så enkelt at man redder flest mulig ved å putte luftambulansen eller andre helikoptre i det som kan være en potensielt livstruende situasjon for andre mennesker, sier Tajik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger