Hopp til innhold

Ap-Aasland: – Jeg ble forferdet

Senterpartiet ber regjeringspartner Ap glemme styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det vet de borgerlige å nøre opp under. – Ingen planer om avvikling, sier opposisjonen.

Terje Aasland, leder i næringskomiteen (Ap)

Terje Aasland, leder i næringskomiteen (Ap)

Foto: Stortinget

– Jeg ble forferdet. Jeg vet næringen har jobbet intenst for å bedre forholdene, men nå er nok nok. Landbruksmeldingen lovet utredning som viser mulighetene for pelsdyroppdrett i Norge. Den må beskrive situasjonen og inneholde en klar mulighet for styrt avvikling av næringen.

Leder for Næringskomiteen på Stortinget, Terje Lien Aasland (Ap,) har sett bildene Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet har gitt NRK.

Pelsdyravsløring på Dagsrevyen 241012

Reportasjene som sjokkerer terje Lien Aasland.

De har tatt seg inn på 24 pelsfarmer over hele landet for å dokumentere forholdene.

– Dyrelidelser og manglende holdninger til dyr

Du har sett bildene før. Pelsdyr med store og væskende sår, blodige beinpiper som stikker ut der halen skulle vært og ben som er bitt rett av og som haler seg rundt på bare forbena.

Les også: – Et hån mot dyrenes behov

Nå har Ap sett seg lei på en næring som ikke klarer å rydde i egne rekker.

– Forrige gang dette var oppe ble det vist til at dette kunne være enkelttilfeller som ødela for en hel næring. Den gang var Lars Peder Brekk (Sp) som landbruksminister tydelig på at dette ikke kunne fortsette, sier Aasland.

En mink på en pelsdyrfarm i Telemark har mistet det ene benet. Kun er blodig stump er igjen.

Omfattende skader på pelsdyr avdekket nok en gang.

Det medførte en del regelendringer for næringen.

– Til tross for dette ser vi disse alvorlige utslagene av dyrelidelser og manglende holdninger til dyr. Dette kan selvfølgelig være enkelttilfeller, men hvor lenge skal enkelttilfellene prege en hel næring. Vi klarer ikke skulle klinten fra hveten, og vi kan ikke sitte stille og se på at dyr lider på denne måten, sier Aasland.

Sp: – Ap konkluderer for tidlig

Ved siden av Aasland på dagens Politisk kvarter på NRK P2 sitter statssekretær Harald Oskar Buttedahl (Sp). Han reagerer på at regjeringsstorebror gir inntrykk av at de har konkludert med at næringen skal avvikles.

– Vi står fast på det som står i landbruksmeldingen. Så har Ap og Sp litt forskjellig arbeidsmåter der Aasland trekker konklusjonene før arbeidet er gjort, mens jeg venter til etter at utredningen er ferdig, sier Buttedahl.

Buttedahl sier han er like forferdet over bildene som ble vist på NRK Dagsrevyen som Aasland, men at det er enkelttilfeller.

– Men vi har en veldig seriøs pelsdyrnæring som har tatt fatt i tingene som ble avslørt for noen år siden.

– Det høres ut som om dere også har konkludert?

– Ja, vi ønsker at pelsdyrnæringen skal leve videre.

– Hvordan kan dere anklage Ap for å konkludere for tidlig når du selv har konkludert?

– Fordi vi har sagt at vi skal ha en gjennomgang, og da må vi holde på det.

– En gjennomgang for gjennomgangens skyld?

– Nå synes jeg du er useriøs. Jeg venter på den gjennomgangen før jeg trekker konklusjonen. Sånn bør det være.

Aasland mener Aps holdning til pelsdyrnæringen ikke kan komme som noen overraskelse på regjeringspartneren.

– Vi konkluderte på landsmøtet våren 2011 med at vi ønsker en avvikling av pelsdyrnæringen i Norge. Det skal baseres på kunnskap og fakta. Vi må vite hvordan vi kan avvikle en næring i Norge, for det er vi ikke vant til, sier Aasland.

Borgerlige garanterer for pelsnæringen

Guri Melby

Guri Melby (V)

Foto: Cathrine Dillner Hagen

Mens regjeringspartiene krangler og utreder, lener en opposisjon i medvind seg godt tilbake.

Hverken Høyre, FrP eller KrF har planer om avvikling av pelsdyrnæringen. Dermed ser fremtiden fortsatt lys ut for næringen dersom det blir regjeringsskifte etter stortingsvalget i 2013.

– Vi har ingen planer om å avvikle næringen slik saken står i dag. Det er det alt for lite informasjon om, sier Svein Flåtten (H).

Det eneste opposisjonspartiet som er enig med Ap i at nok er nok, er Venstre.

– Det er forferdelig at vi må se slike bilder igjen. Det viser at næringen ikke fortjener vår tillit. Venstre kommer til å stå hardt på det vi har gjort lenge, nemlig at vi må få en styrt avvikling av næringen, sier Guri Melby (V).

AKTUELT NÅ