Hopp til innhold

Anundsen: – Ytringsfriheten har klare grenser

Justisminister Anders Anundsen vil ikke svare på om Krekars nye uttalelser bør straffes, og trekker frem verdien av ytringsfrihet. – Utfordringen er at uttalelsene fremstår som en generell trussel, sier Anundsen.

Justisministeren og lederen av justiskomiteen diskuterer mulla Krekars seneste ytringer.

POLITISK KVARTER: Se justisminister Anders Anundsen (Frp) og Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson Hadia Tajik diskutere Krekars uttalelser.

I et lengre intervju med NRK sier mulla Krekar annet han mener nordmenn som tegner Muhammed fortjener å dø, og at terroraksjonen i Paris tidligere i år gjorde ham glad.

På spørsmål om slike ytringer bør kunne straffes, svarer justisminister Anders Anundsen at dette er noe det må være opp til politi og påtalemyndighet å vurdere. Han trekker i stedet fram viktigheten av ytringsfrihet.

– Den er et helt avgjørende fundament i et demokrati. Jeg er fornøyd med at en person med den type holdninger som Krekar viser det i det offentlige rom, så vi kan argumentere det i senk, sier Anundsen.

– Ytringsfriheten har rammer

Justisministeren understreker samtidig at det også finnes rammer for ytringsfriheten, blant annet fordi oppfordring til kriminelle handlinger ikke skal tillates.

– Men du mener man bør gå langt for å akseptere uttalelser av typen «Gud mener dette kan straffes med døden»?

– Jeg mener ytringsfriheten er viktig, når det gjelder religion, politikk og det meste annet. Samtidig er det klare grenser i straffelovgivningen i dag som jeg mener vi skal opprettholde, sier Anundsen.

Han mener denne grensen per i dag er klar nok til å gi «nødvendig veiledning til domstolene».

– Det som er hovedutfordringen med den typen ytringer som Krekar kommer med, er at det fremstår som en generell trussel, at man ytrer seg på en spesiell måte, så vil man bli møtt med dramatiske reaksjoner. Da vil man kunne bli tatt livet av på en legitim måte.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

INTERVJU: Se det mye omtalte intervjuet med mulla Krekar. Intervjuer er Anders Magnus.

– Snakk om kontekst

Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson Hadia Tajik påpeker det er anledning til å straffe ytringer som kan være til fare for rikets sikkerhet, og at det ikke er lov til å komme med oppfordring vold.

– Er det oppfordring til vold å si at Gud mener noe bør straffes med døden?

– Som en isolert ytring er det vanskelig å se på det som et brudd med straffelovgivningen. Men så er det altså snakk om kontekst, hvilke ytringer som kommer før, og hvilke ytringer som kommer etterpå, sier Tajik.

Tajik trekker også frem at en rekke europeiske land har forbudt forherligelse av voldshandlinger. Tajik mener man i Norge har valg en fornuftig tilnærming, ved at skillet for hva som er ulovlig går ved konkrete trusler og ytringer.

På spørsmål om man bør forby forherligelse av terror i Norge, svarer Anundsen at ytringsfrihet er en viktig verdi i et demokrati, og at «det skal mye til for å innskrenke den vesentlig».

– Jeg er opptatt av at man skal ha en ytringsfrihet som er velfundert, men at man skal ha rammer i straffeloven for å håndtere overtramp. Det må det være opp til politi – og påtalemyndighet å vurdere, gjentar Anundsen.

AKTUELT NÅ