Anundsen: – Livredd for at det skal ramme ytringsfriheten

Justisminister Anders Anundsen ber norske redaksjoner ikke legge bånd på seg etter terrorangrepet i Paris. – Da vinner terroristene, sier han.

Anders Anundsen

PÅ BARRIKADENE FOR YTRINGSFRIHET: Justisminister Anders Anundsen mener terroristene vinner dersom redaksjoner begynner å begrense seg i hva de trykker.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Fortsatt pågår det en storstilt politiaksjon i Frankrike, med mål om å pågripe de to som er mistenkt for terrorangrepet mot redaksjonslokalene til satirebladet Charlie Hebdo. Ukebladet var kjent for sin uredde holdning og hadde blant annet flere ganger trykket karikaturer av profeten Muhammed.

De to terroristene skal blant annet ha ropt «Vi har hevnet profeten» etter angrepet. Reaksjonene fra verdenssamfunnet har vært kraftig fordømmelse av det som betegnes som et angrep på ytringsfriheten.

– Livredd

Justisminister Anders Anundsen håper angrepet ikke vil føre til at norske redaksjoner nå begrenser seg i sin journalistiske virksomhet.

– Det er formålet med dette angrepet og jeg er livredd for at de skal lykkes med det. Vi må tørre å stå på barrikadene for ytringsfrihet, tørre å stå på barrikadene for å ha en fri og åpen presse. Uten det så vil vi ikke få et demokrati som fungerer, sier Anundsen til NRK.

Je suis Charlie-skilter til minne om ofrene

«JEG ER CHARLIE»: Folk holder lys og plakater for å vise solidaritet med ofrene etter terrorangrepet.

Foto: MARCO BERTORELLO / Afp

Han mener det er terroristene som vinner dersom angrepet i Frankrike gjør at ingen redaksjoner tør å trykke Muhammed-karikaturer.

– Jeg mener det skal være full pressefrihet på alle disse områdene, og at en ikke skal la seg begrense av denne type terrorhendelser. Hvis de lykkes med å begrense ytringsfriheten i den vestlige verden og andre steder gjennom å gjennomføre terrorhandlinger så har de fått gjennomslag for sin ekstremistiske holdning og det må vi hindre, sier Anundsen.

Følger situasjonen

Justisministeren sier også at angrepet i Paris er et bilde på den type angrep PST advarte mot at kunne skje i Norge i sin trusselvurdering i november.

– En mer alvorlig situasjon, sånn trusselvurderingsmessig, har ikke Norge stått overfor tidligere, sier Anundsen

Lys og blomster utenfor den franske ambassaden i Roma

MINNES: Over hele verden har folk tenkt lys og lagt ned blomster etter terrorangrepet. Her utenfor den franske ambassaden i Roma.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Samtidig sier han at det foreløpig ikke settes inn nye sikkerhetstiltak i Norge, men at PST følger situasjonen nøye, for å se om det får konsekvenser for Norge.

– Foreløpig ser det ikke ut til at det har det, heldigvis, men dette er et arbeid som er løpende. Dette er også gjennomført en rekke tiltak etter den siste trusselvurderingen fra politiet i november i fjor, blant annet med den midlertidige bevæpningen av politiet. Så vi har rustet oss opp vesentlig i forhold til det som har vært tilfelle tidligere, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger