Anundsen: – Kan ikke forholde meg til tvang og trusler

STORTINGET (NRK): SVs Bård Vegar Solhjell mener press må til for å få justisministeren til Stortinget for å redegjøre om bevæpning. – Det kan jeg ikke forholde meg til, svarer Anundsen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

FÅTT BREV: Anders Anundsen har ennå ikke lest brevet fra opposisjonen. Han sier han vil informere de folkevalgte «på egnet måte».

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Spørsmålet om midlertidig bevæpning av politiet skaper konflikt på Stortinget.

Tidligere i dag ble det klart at en samlet opposisjon i brevs form ber Anundsen (Frp) komme til Stortinget for å redegjøre om saken.

– Når han ikke inviterer seg selv, måtte noen presse han, for å si det på den måten, sier Solhjell (SV) og forklarer at det er derfor de har sendt brevet.

Den type uttalelser liker Anundsen dårlig.

– Jeg har ingen kommentarer til den type karekteristikker. Jeg tror vi har en felles politisk forståelse for at slike diskusjoner er viktige å ta. Det å bruke tvang og trusler som Solhjell gjør, det kan jeg ikke forholde meg til, sier Anundsen til NRK.

– Naturlig at Stortinget blir involvert

Stortingsflertallet sier nei til generell bevæpning, men frykter at stadige utvidelser av politiets midlertidige adgang til å bære våpen vil gli over i en varig ordning. På grunn av en skjerpet trusselsituasjon har politiet vært bevæpnet med pistol siden november i fjor.

– Det er positivt at det politiske miljøet er engasjert i viktige spørsmål om sikkerhet og beredskap, sier Anundsen om kravet fra opposisjonen.

Han sier at han vil orientere Stortinget «på egnet måte».

– Vi står i en veldig spesiell situasjon der bevæpningen har vart over lang tid. Dersom dette vedvarer er det naturlig at Stortinget blir involvert. Sånn sett er jeg komfortabel med at disse partiene ønsker en gjennomgang, sier Anundsen.

Nekter for «snikinnføring»

Han avviser at den midlertidige bevæpningen, som er blitt forlenget flere ganger, er en slags «snikinnføring» av et fast bevæpnet politi.

– Det kan ikke snikinnføres, som jeg ser er et begrep som noen bruker. Det er egentlig litt trist at noen gjør det. Det er åpenbart ikke hensikten. Hensikten er å trygge Norges befolkning og de tjenestemenn og -kvinner som er satt til å gjøre den jobben.

Solhjell sier det ikke er tvil om at justisministeren har lov til å innføre midlertidig bevæpning, slik han har gjort.

– Spørsmålet er om det er klokt. Det er uansett klokt med demokratisk forankring. Det hadde vært klokt av han å komme til Stortinget, involvere oss i beslutningen og å legge frem sine argumenter, sier Solhjell.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger