NRK Meny
Normal

Anundsen: – Dette er ikke en prognose

PSTs trusselvurdering er alvorlig, men risikoen for terrorangrep kan reduseres, mener justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Anders Anundsen

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) mener trusselvurderingen fra PST understreker viktigheten av å jobbe med forebygging.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Andundsen deltok på konferansen mot radikalisering og voldelig ekstremisme på politihøyskolen i Oslo torsdag morgen.

Temaet har blitt høyaktuelt etter PSTs nye trusselvurdering, som viser at terrortrusselen mot Norge er større enn tidligere. Ifølge PST er det fare for et angrep mot Norge i løpet av de neste tolv månedene.

– Det er viktig å skille denne vurderingen fra en trusselsituasjon tilsvarende den vi hadde i sommer. Dette er et analyseprodukt basert på nasjonale og internasjonale kilder, det er ikke en prognose, sier Anundsen til NRK.

Anundsen mener analysen er en viktig indikator på trusselen man lever med akkurat nå, og understreker at politiet og PST jobber med å redusere risikoen.

– Dette er en trusselvurdering som understreker viktigheten av å arbeide for forebygging. Jeg er opptatt av at vi skal sikre borgerne mest mulig, og vi skal gjøre det vi kan for å redusere risikoen, sier han.

Les: – Terrortrusselen ikke rettet mot vanlige folk

Hemmelige tiltak

PST-sjef Benedicte Bjørland opplyste onsdag at det er mål innenfor militæret, politiet og politikken som er særlig utsatt.

Forsvaret bestemte seg i dag for å frita vernepliktige soldater fra uniformsplikt i det offentlige rom.

– Det er selvfølgelig fryktelig synd, samtidig er det en utvikling vi har sett i andre land. Det stemmer overens med det vi har sett andre steder, og derfor er det også viktig at vi tar det innover oss. Og at PST nå er så tydelige og åpne tror jeg er bra, sier Anundsen.

Ifølge Anundsen iverksettes det nå en rekke tiltak, men de fleste er hemmelige.

– Det er mange tiltak vi ikke kan snakke om, rett og slett fordi det reduserer effekten av tiltakene. Men det er et nært samarbeid både mellom politiet og PST, og objekteierne, de som eier viktige deler av samfunnstrukturen vår, for å sikre at vi skal redusere risikoen så mye som mulig, sier Anundsen.

Les: Slike angrep frykter PST-sjefen i Norge
Les: Han holdt talen som førte til ny trusselvurdering

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger