NRK Meny
Normal

Anundsen til åpen høring om asylbarnsaka

Kontrollkomiteen på Stortinget har bestemt å åpne sak mot justisminister Anders Anundsen (Frp) i saka om lengeværende asylbarn. Også helseminister Bent Høie (H) kalles inn på teppet til åpen høring om sykehusstriden.

Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) må møte til høring i Kontrollkomiteen. Komiteen ledes av Marin Kolberg (Ap).

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi hørte tydelig at statsråd Anundsen sa i Stortinget at politikken var lagt om, men vi kan ikke se spor av det i dokumentasjonen som han har sendt til Stortinget og heller ikke i brevet han har skrevet, sier leder av Kontrollkomiteen, Martin Kolberg (Ap).

Et klart flertall i komiteen gikk onsdag ettermiddag inn for å åpne sak mot justisministeren.

Bakgrunnen for saken er at Anundsen for et år siden kom med nye retningslinjer som gikk ut på at lengeværende asylbarn ikke skulle prioriteres spesielt når politiet skulle sende asylsøkere med ulovlig opphold ut av Norge.

De nye retningslinjene nådde aldri Politidirektoratet, men det fikk ikke Anundsen med seg fordi han aldri leste kopien av tildelingsbrevet.

– Opplysninger spriker i alle retninger

Venstres Abid Q. Raja mener det er viktig å få klarlagt om det statsråden har sagt til Stortinget er i tråd med det han faktisk har gjort i praksis.

– Her er det en del opplysninger som spriker i alle retninger. Det er sprik mellom det Politiets utlendingsenhet sier, det Politidirektoratet sier og det statsråden sier, og da er det vår oppgave å nøste opp i dette.

Både Anundsen og statsminister Erna Solberg har i Stortinget beroliget Venstre og KrF med at politikken for de lengeværende asylbarna har blitt lagt om. Kolberg vil ikke svare på om det blir aktuelt også å kalle inn statsministeren til den åpne høringen.

– Det har vi ikke tatt standpunkt til.

– Hun sa det samme som justisministeren i salen, er ikke det dermed like alvorlig?

– I prinsippet kan du si det slik, men jeg vil ikke si på nåværende tidspunkt at det er grunnlag for å kalle inn statsministeren. Først og fremst får vi høre justisministeren, så får vi eventuelt ta en vurdering av det i etterkant.

Mener justisministerens svar var gode nok

Anundsen selv vil ikke stille til intervju, men kommenterer i en e-post til NRK kontrollkomiteens avgjørelse:

«Jeg tar til etterretning at Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite sitter med en del ubesvarte spørsmål om returer av lengeværende barn. Ut over det er det ikke naturlig å kommentere dette før høringen er gjennomført.»

Ingen av regjeringspartiene støttet å åpne sak, og var fornøyde med svarene Anundsen har sendt i brevform til komiteen.

Når det likevel blir høring, sier Høyres Michael Tetzschner at de vil bidra med å stille fornuftige spørsmål slik at alle sider av saken blir belyst.

– Men vi mener at statsråden allerede har svart fyllestgjørende. Det er også grenser for hvor mye tid man skal bruke på noe som blir veldig teoretisk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger