NRK Meny
Normal

Anundsen til Antarktis mens det stormer i Norge

CAPE TOWN (NRK) Samtidig som kritikken hagler rundt justisministeren i Norge, er Anders Anundsen på kongelig tur til Antarktis.

Anundsen i Antarktis

Justisminister Anders Anundsen skal reise til Antarktis for besøke den norske forskningsstasjonen Troll, som har vært i drift i ti år. Da får han et avbrekk fra kritikken som har blitt rettet mot han, spesielt etter asylbarn-saken.

Foto: REUTERS/NTB SCANPIX

Før helgen fikk justisminister Anders Anundsen kjørt seg under Stortingets høring i asylbarn-saken. Mandag satte han kursen mot Antarktis sammen med Kong Harald og klimaminister Tine Sundtoft.

Under mellomlanding i Cape Town avviste han at det er beleilig å flykte inn i isen mens det stormer rundt ham i Norge.

Polarminister

– Dette er en tur som er planlagt veldig lenge, helt uavhengig av hva som har skjedd hjemme. Jeg er jo polarminister og har ansvar både for våre sydlige områder og våre nordlige områder, sier justisministeren til NRK.

Han vil ikke si om han vurderte å bli hjemme og ordne opp i bråket.

– Det jobbes med stortingsmeldinger knyttet til ulike deler av polarområdene, derfor er det viktig at jeg også vier tid til Antarktis, sier han.

Sammen med kongen og klimaministeren skal han delta på markeringen av tiårsjubileet av forskningsstasjonen Troll i Antarktis.

Grasrot-mistillit

Justisminister Anders Anundsen i Cape Town

Justisminister Anders Anundsen er i Cape Town på veg til Antarktis.

Foto: Kristi Marie Skrede / NRK

Hjemme i Norge er klimaet også kjølig etter høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen forrige uke.

Gjennom helgen har flere reist spørsmål rundt hans tillitt som statsråd. Grasrota til regjeringens støttepartier har spesielt markert seg:

  • KrF i Buskerud, Rogaland, Sogn og Fjordane og Akershus har uttrykt stor frustrasjon.
  • Venstre i Buskerud, Hordaland, Rogaland, Troms, Møre og Romsdal, Hedmark, Oppland, Nordland og Agder har meldt om mistillit eller sterk misnøye.
  • KrFU-lederen mener Erna bør kreve Anundsens avgang.

Stortingsgruppa til KrF sier de vil drøfte hvor de står i denne saken i løpet av uka, mens Venstres stortingsgruppe er avventende.

Mener Erna må inn

Rebekka Borsch, sentralstyremedlem i Venstre og fylkesleder i Buskerud Venstre, sier til Dagsavisen at misnøyen i fylkeslaget etter fredagens høring er så stor at Erna må ta tak.

– Jeg mener personlig at statsminister Erna Solberg bør bytte ham ut. Det har vært for mange tabber og for mange grove feil, sier Borsch.

Hun får støtte av øeder i KrFU, Emil André Erstad.

– Denne saken handler om en av de mest sårbare gruppene i Norge og håndteringen av dette. Og da kan vi ikke bare sitte rolig i båten og se på hva som skjer. Her må Erna på banen og bytte ut Anundsen, sier leder i KrFU til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger