NRK Meny
Normal

Anundsen skremt av Krekar-uttalelser

Norske politikere reagerer med avsky på at Mulla Krekar mener at nordmenn som tegner Muhammed, fortjener å dø. Justisminister Anders Anundsen sier uttalelsene vitner om et foraktfullt menneskesyn.

Anders Anundsen

AVSTAND: Anders Anundsen og andre norske politikere kommer med sterke reaksjoner på uttalelsene til Mulla Krekar.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Dette er utsagn som jeg tar sterk, sterk, sterk avstand fra, sier justisministeren til NRK.

I et lengre intervju med NRK kommer Mulla Krekar med en rekke oppsiktsvekkende uttalelser. Han sier blant annet at det er «tillatt å drepe» personer som tegner islams profet Muhammed.Han sier også at terroraksjonen i Paris gjorde ham glad, og at de som støter islam blir møtt med bomber.

Justisministeren sier det blir opp til politiet og PST å vurdere om uttalelsene kan tolkes som trusler eller oppfordring til vold.

– Jeg er skremt over måten han formulerer den type utsagn på. Dette viser hva vi egentlig står overfor, og jeg er fornøyd med at han kommer ut i åpent lende med hva han faktisk mener, så vi kan møte det med motargumenter, sier Anundsen (Frp).

– Kan inspirere til terror

Også på Stortinget er reaksjonene sterke.

– Hans uttalelser er i strid med vårt verdigrunnlag som land og som samfunn, sier justispolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, Hadia Tajik.

Hadia Tajik

MOTSTAND: – Hvis han tror at han kan slippe unna med å si sånne ting uten å møte tydelig verbal motstand, så tar han feil, sier Hadia Tajik.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kjell Ingolf Ropstad

EKSTREME HOLDNINGER: Det er utrolig viktig å ta avstand fra slike type uttalelser og holdninger, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: KrF

Hun sier det blir opp til domstolene å vurdere om det han sier er lovlig, eller ikke. På spørsmål om det styrker politiets argumentasjon for å tvangssende Krekar ut av Oslo, svarer Tajik:

– Han illustrerer i hvert fall at det er grunn til å fortsette å følge nøye med på hva han gjør og hvilke intensjoner han har. I den grad hans uttalelser har en klangbunn hos noen, så skal de vite at vi både har et sterkt politi og en kompetent sikkerhetstjeneste som følger med på nettopp dette. Hvis det er noen som lar seg oppildne av dette, og vil omsette det til praksis, så skal de vite at dette kan få store konsekvenser for dem med rettsforfølgelse og straff.

Også KrFs mann i justiskomiteen, Kjell Ingolf Ropstad, mener uttalelsene viser hvor viktig det er at politiet og PST følger med på hva Krekar gjør og sier.

– Med den type holdninger er det nærliggende å tro at han kan inspirere til terror, sier han til NRK.

– Opprørt over utakknemligheten

Iselin Nybø i Venstre understreker at det er tverrpolitisk enighet om å sende Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, ut av landet.

– Jeg forutsetter at norske myndigheter allerede er på hugget når det gjelder å finne en løsning slik at han kan sendes ut av Norge, sier hun til NRK.

Iselin Nybø (V)

FORKASTELIG: – Krekar har et syn på menneskeverd, ytringsfrihet og demokrati som jeg mener er forkastelig, sier Iselin Nybø.

I over ti år har norske myndigheter forsøkt å gjøre nettopp det. Men faren for at han får dødsstraff dersom han sendes tilbake til Irak gjør at den omstridte mullaen fortsatt er i landet. Nylig sonet han ferdig en dom for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Politiet vil tvangssende han ut av Oslo og til Kyrksæterøra i Hemne, og spørsmålet skal behandles i lagmannsretten.

Hadia Tajik i Ap er provosert over at en mann, som nyter godt av rettssikkerhet og demokrati i det norske samfunnet, uttaler seg i «strid med verdigrunnlaget vårt».

– Først og fremst blir jeg opprørt over utakknemligheten til en person som har nytt godt av tryggheten som det norske samfunnet gir, selv om han er i en situasjon der han har et utreisevedtak mot seg og egentlig ikke burde vært i landet.

Se deler av Krekar-intervjuet her:

KREKAR SNAKKAR: I sitt første lengre intervju med norsk presse på fleire år kjem mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han eigentleg heiter, med fleire oppsiktsvekkjande uttaler.

Reporter Anders Magnus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger