Anundsen nekter å svare Stortinget om asylforhandlinger

Justisministeren vil ikke svare på spørsmål fra kontrollkomiteen om han har forsøkt å forhandle seg bort fra mistillit med Venstre og KrF i asylbarnsaken. Arbeiderpartiet reagerer kraftig.

Anders Anundsen

NEI: Anders Anundsen mener det ikke er naturlig å svare på innholdet i samtaler han har hatt med KrF og Venstre.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Jeg er overrasket over at vi har en justisminister som har som prinsipp at han ikke svarer Stortinget, sier Jette Christensen til NRK.

Jette Christensen i Arbeiderpartiet

«HESTEHANDEL»: Jette Christensen i Arbeiderpartiet mener Stortinget har krav på å vite om Anundsen forsøkte å forhandle seg bort fra mistillit.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ap-politikeren, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, er opprørt over at Anders Anundsen skriver at han av «prinsipielle grunner» ikke vil svare på om han prøvde å forhandle seg bort fra kritikk og mistillit fra KrF og Venstre under kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av asylsaken.

25. mars fortalte både Dagsavisen og NRK at Anundsen tilbød støttepartiene KrF og Venstre en byttehandel: Dersom de droppet mistillit og sterk kritikk, skulle de få gjennomslag for at enkelte barnefamilier som var sendt ut av landet skulle få sine asylsaker behandlet på nytt.

Vil ikke svare av prinsipp

Saken vekket oppsikt på Stortinget. I et skriftlig brev krevde kontrollkomiteens medlem, Per Olaf Lundteigen (Sp), et svar på om opplysningene stemte. Mandag kom svaret fra justisministeren. Han viser til samarbeidsavtalen mellom regjeringen og KrF og Venstre, og påpeker at de fire partiene har flertall på Stortinget:

Det har alltid funnet sted politiske drøftelser, internt i partier eller mellom ulike partikonstellasjoner, som verken er vanlig eller naturlig å gi innsyn i. Av prinsipielle grunner kommer jeg derfor ikke til å informere verken Stortinget eller enkeltrepresentanter om innholdet i slike politiske møter eller samtaler eller å opplyse om hvilke tema som eventuelt er drøftet.

Anders Anundsen / Skriftlig svar til Lundteigen

Sp: – Vanskelig å ta saken videre

Sist uke ble den betente asylsaken løst. KrF og Venstre fikk gjennomslag for at visse lengeværende asylbarn skal få saken sin behandlet på nytt (se faktaboks).

Lundteigen sier til Bergens tidende at svaret fra Anundsen og asylenigheten gjør det vanskelig for ham å ta saken videre.

- Anundsen vil ikke si noe. KrF og Venstre har kommet til enighet med regjeringen om en avtale. Da regner jeg med at de skalker lukene. Hvis ingen vil stå frem, er det ikke mulig for meg å følge saken videre opp, sier han til avisen.

Tema på møtet tirsdag

Arbeiderpartiet og SV drøfter nå hvordan de skal gå fram for å komme til bunns i saken.

– Dette vil bli tema under møtet i morgen, sier Christensen til NRK mandag.

– Men er det ikke forståelig at en statsråd ikke vil kommentere interne samtaler med samarbeidspartiene?

– Jeg mener at komiteen og offentligheten har noe med å vite om det er sånn at vi har en justisminister som bruker konstitusjonen som politisk valuta. Politiske forhandlinger skjer hele tiden, men det å tro at man kan kjøpe seg tillit ved politisk hestehandel, er ukjent i det politiske systemet slik vi kjenner det i dag.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Anundsen mandag ettermiddag.

SISTE NYTT

Siste meldinger