Anundsen: – Meningsløst og uakseptabelt

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) lover å fjerne så mange flaskehalser som mulig for å sikre raskere uttransportering av asylsøkere.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) lover å fjerne så mange flaskehalser som mulig for å sikre raskere uttransportering av asylsøkere.

VIDEO: Anders Anundsen i Dagsrevyen.

3430 asylsøkere kommer til Norge hvert år uten krav på å få behandlet søknaden sin i Norge, fordi de først er registrert i et annet Schengen-land.

De blir i gjennomsnitt værende i Norge i et halvt år før de blir sendt ut, til tross for at de kan sendes ut etter to uker.

Det koster 264 millioner kroner i året, viser NRKs beregninger.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier han allerede har satt i gang flere prosesser for å få fart på uttransporteringen.

– Jeg er overrasket over mange ting etter å ha blitt justis- og beredskapsminister, for vi arver jo dette systemet, og jeg har veldig raskt satt i gang en masse systemer for å finne ut hvor flaskehalsene er og hvorfor ting som dette skjer, sier Anundsen.

Han er enig med Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), som etterlyser et mer effektivt samarbeid mellom politiet, utlendingsmyndighetene og mottakene.

– Det er ikke noen tvil om at disse menneskene skal sendes ut av Norge, og de skal sendes raskt ut av Norge. Det å ha lange opphold på asylmottak, der er jeg helt enig med NOAS, det er helt meningsløst og veldig negativt, sier Anundsen.

(Saken fortsetter under videoen)

Justisminister Anundsen Anundsen ble mandag kveld med politiet på patrulje i Oslo sentrum.

SE VIDEO: Justisminister Anders Anundsen ble med politiet på patrulje.

Vil ikke sette tidsfrist

Anundsen kaller situasjonen som kommer frem i NRKs reportasje uakseptabel, men vil ikke sette noen tidsfrist for hvor fort asylsøkerne skal sendes ut av landet.

– Det er helt umulig å sette en slik tidsfrist. Det som er poenget er at vi skal returnere dem så fort det overhodet lar seg gjøre. De skal ikke sitte på et asylmottak og vente på en uunngåelig utsendelse. De skal sendes ut så raskt som mulig, sier han.

Anundsen mener den nye regjeringen har et større fokus på raskere retur enn den forrig.

– Jeg kommer faktisk til å ha en gjennomgang med vår avdeling allerede i morgen for å se hvordan vi kan løse hele denne skissen for utfordringer, sier Anundsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger