Debatten har rast etter at det kom forslag om å tillate bruk av religiøse hodeplagg i politiet, blant annet hijab. Regjeringa og Politidirektoratet har satt et klart mål om at politiet må speile befolkninga bedre. Dermed må det inn flere med bakgrunn fra andre kulturer enn bare Norge i politiet. Dermed var et av argumentene for å tillate hijab at det ville lette rekrutteringa av flerkulturelle kvinner til politiyrket.
Les også:
Les også:
Les også:
Men ingen vet hvordan rekrutteringen av flerkulturelle til politiyrket går. Politidisttriktene fører ingen oversikt over hvor mange de har ansatt med flerkulturell bakgrunn.
Hittil har rundt 100 studenter med minoritetsbakgrunn gått ved Politihøgskolen, men ingen vet om de jobber i politiet i dag.
Vi vet ikke hvordan vi skal holde styr på dette, forklarer de ansvarlige for feltet i Oslopolitiet.
Video: Klarer ikke telle minoriteter.
- Vi har 2600 ansatte, og det betyr at det ikke er så enkelt som å gå ut i kontorlandskapet og telle. Vi er avhengig av for eksempel å få dette inn i datasystemer, sier minoritetsrådgiver i Oslopolitiet Ingjerd Hansen.
Tør ikke telle
Flere andre distrikter tør ikke telle etnisitet. Noen distrikter kartlegger utenlandsk klingende navn, og andre kartlegger hva slags hudfarge ansatte har. Det kommer fram i en ringerunde NRK har gjort.
De fleste politidistriktene sliter med å definere hva en minoritet er. I Hordaland dukker f.eks. svensker opp i statistikken.
Likevel forstår ikke politidirektør Ingelin Killengreen forvirringen.
- Det skal ikke være noe vanskelig å registrerer hvem som er hvem i vårt system, sier hun og viser til at de som har foreldre med innvandrerbakgrunn og ikke er adopterte faller inn under kategorien flerkulturell.
Felles system
Fra Oslopolitiet som skal prøve å få inn flere flerkulturelle ønskes det nå en systemendring. Det må også dokumenteres hvilket arbeid som gjøres praktisk med å få inn mennesker i politidistriktene, og at de blir integrert.
- Vi kan jobbe så godt vi bare vil med å få inn flerkulturelle, men det rapporteres ingen steder. Et felles system for rapportering vil virke motiverende for å jobbe bedre med dette overalt i politiet, sier minoritetsrådgiver Ingjerd Hansen.