Antall deltatilfeller har økt i Norge

– Vi må nok regne med at deltavarianten overtar her, slik som den har gjort i Storbritannia, sier Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg under en pressefrokost om influensa og influensavaksiner

FHI-direktør Camilla Stoltenberg spår at det blir en økt utbredelse av deltavarianten i sommer.

Foto: Vidar Ruud

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Antall bekreftede tilfeller med deltavarianten har økt fra 50 tilfeller fram til uke 21, til nå totalt 353 tilfeller til og med uke 25, viser FHIs ukesrapport.

– Det er en betydelig økning, men på et svært lavt nivå. Og så det er ikke en rask økning, sier Camilla Stoltenberg i FHI.

Hun sier at de likevel vil fortsette å være bekymret for varianten som det kan se ut som både er mer smittsom, og som også gir mer alvorlig sykdom.

– Men det betyr ikke nødvendigvis at det vil skje i Norge. Både fordi vi nå har mange som er vaksinerte, og vil ha enda mange flere i løpet av de nærmeste ukene. Og de som har høyest risiko for å bli alvorlig syke og dø, er i stor grad vaksinert i Norge. Vi har skyhøy vaksinasjonsdekning i de gruppene i Norge, forsikrer Stoltenberg.

Skyldes importsmitte

I ukesrapporten kommer det fram at «de fleste deltatilfellene er knyttet til større utbrudd som alle skyldes separate importhendelser».

– Vi ser at det er mange ulike importtilfeller som setter dette i gang, og som setter i gang ulike utbrudd. Cirka 25 prosent er fra Afghanistan, men det kommer også smitte fra en hel del rekke andre land, sier Stoltenberg.

Stoltenberg presiserer at FHI derfor er opptatt av å ha en bred tilnærming.

– Derfor må vi følge med hele tiden fordi det kan komme nye land inn på den listen når som helst, sier hun.

Økt utbredelse av varianten

Vi må nok regne med at deltavarianten vil overta her, slik som i Storbritannia, sier Stoltenberg.

Spådommen for sommeren er at det vil bli en økt utbredelse av deltavarianten, og at det vil være utbrudd med både deltavarianten og med andre varianter.

– Men et viktig mål er å forsøke å få det til å gå langsomt, og utsette det mest mulig, slik at flest mulig er vaksinert før det skjer, sier hun.

FHI-direktøren mener at gjenåpningen ikke er grunnen til at det har vært en økning av delta-tilfeller.

– Her er det tilfeller som både kom i mai og i juni. Og vi tror ikke det er mulig å stanse det at det kommer folk med den varianten inn i landet. Men vi vil fortsette å ha god overvåkning, følge opp enkelttilfeller og også slå ned utbrudd, sier hun.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 27.09.2021
3 931
Smittede siste 7 dager
104
Innlagte
850
Døde
4 133 291
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger