Lovet «av-byråkratisering» - ansetter selv tre ganger så mange som Ap

Helseminister Bent Høie (H) ansetter i snitt en ny helse-byråkrat under seg hver eneste dag han er på jobb. – Må gjøre vondt, sier Ap-topp.

Høie helsekollasj

BYRÅKRAT-BENT: Høyres helseminister er sjef for 608 flere byråkrater nå enn da han overtok. Grafen viser utviklingen i det totale antallet byråkrater i den sentrale helseforvaltningen siden 2009. FOTO: ARILD SANDSVIK/NRK

Både før og etter de vant valget i 2013 lovet Erna Solberg og Siv Jensen å «avbyråkratisere Norge» bare de kom til makten. Ledende FrP-politikere erklærte sågar «krig» mot byråkratiet i løpet av valgkampen.

Over to år senere sitter Solbergs nestleder, Bent Høie, som øverste sjef for 608 flere helse-byråkrater enn den dagen han overtok som helseminister.

Det viser en fersk oversikt fra Helse- og omsorgsdepartementet som NRK har fått innsyn i.

Ingen av de nye byråkratene arbeider på sykehus. Alle er ansatt i den sentrale helseforvaltningen.

Skylder på e-helse

– Hovedforklaringen er knyttet til at vi har etablert et e-helsedirektorat som var helt nødvendig. Nettopp for å bidra til mindre byråkrati for de som jobber i helsetjenesten og for pasientene, sier Bent Høie til NRK.

– Dersom vi trekker fra helger så tilsvarer 608 nye byråkrater nesten en ny hver dag du var på jobb de to første årene som statsråd. Har alle vært like nødvendige?

– Det har vært helt nødvendig å etablere et e-helsedirektorat. Nettopp for å redusere byråkratiet for de som jobber i helsetjenesten og for pasientene.

– Men alle disse 608 jobber jo ikke med e-helse?

– Hoveddelen av dette er knyttet til etableringen av e-helsedirektoratet, som gir bedre digitale løsninger i helsetjenesten.

SE VIDEO: Helseminister Bent Høie (H) ansetter i snitt en ny helse-byråkrat under seg hver eneste dag han er på jobb.

SE VIDEO: Helseminister Bent Høie (H) ansetter i snitt en ny helse-byråkrat under seg hver eneste dag han er på jobb.

Tre ganger flere i året enn Ap

Også under den rødgrønne regjeringen økte antallet helse-byråkrater. De siste fem årene Arbeiderpartiet hadde helseministeren ble det ansatt i gjennomsnitt 101 nye årlig.

Høyre og FrP har tredoblet dette tallet. 608 nye byråkrater fordelt på 2014 og 2015 gir et gjennomsnitt på 304 i året.

Bare i løpet av disse to årene har Bent Høie ansatt flere nye helse-byråkrater enn Aps helseministre gjorde i hele perioden 2009-2013.

Grafikk helsebyråkrater

SKJØT I VÆRET: Den røde linjen viser utviklingen i helsebyråkrater gjennom de rødgrønnes siste periode, med et gjennomsnitt på 101 nye hvert år. Den blå linjen viser utviklingen under Høyre og FrP, med en tilvekst på i snitt 304 nye helsebyråkrater hvert år. Tallene er utlevert av Helsedepartementet. GRAFIKK: NRK

Fortsetter å forklare med e-helse

– Du ansetter tre ganger så mange nye byråkrater i året som det Arbeiderpartiet gjorde. Bare i helsesektoren. Var det planen?

– Det som er viktig er at vi har fått et nasjonalt...

Var dette planen, spurte jeg?

– Det som er viktig er at vi har fått et nasjonalt e-helsedirektorat som kan bidra til mindre byråkrati for de som jobber i helsetjenesten og gode IKT-løsninger.

– Før valget var det ifølge Høyre mulig å løse det meste uten å bruke mer penger og hvertfall utan å ansette nye byråkrater i det offentlige. Når endret det seg?

– Det vi har gjort er å opprette noe som var helt nødvendig. Nemlig å sikre oss et e-helsedirektorat som sikrer at vi får tatt i bruk moderne IKT-løsninger i helsetjenesten, sier Bent Høie.

– Må gjøre veldig vondt

Torgeir Micaelsen

IKKE OVERRASKET: Aps helsepolitiske talsmann og tidligere leder av Stortingets finanskomite, Torgeir Micaelsen.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Torgeir Micaelsen, mener byråkrat-veksten må smerte ikke bare for Høie - men også for Høyre og FrPs velgere.

– Jeg er faktisk ikke så veldig overrasket. Han har selv bidratt så til de grader til mer byråkrati gjennom sine egne prestisjereformer og utredning av disse. Men det må gjøre veldig vondt for Høyre-velgere å se denne massive økningen i nye byråkrater, sier han

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger