Hopp til innhold

Tre av fire ansatte fryktet angrep før 22. juli

De som hadde høyblokka som arbeidsplass fryktet lenge at et angrep kunne skje, viser en ny undersøkelse.

Høyblokka i 2005

Regjeringskvartalet i 2005.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I en spørreundersøkelse NRK har gjort blant ansatte i Justisdepartementet svarer hele 75 prosent at de før 22. juli fryktet et angrep, eller en stor ulykke på arbeidsplassen.

51 prosent av de spurte svarte nei på spørsmålet om regjeringskvartalet ble godt nok ivaretatt før 22. juli.

I undersøkelsen for NRK svarer til sammen over 54 prosent at sikkerheten før 22. juli føltes mangelfull eller ikke god nok.

21 prosent av de spurte mente sikkerheten var god nok.

Artikkelen fortsetter under klippet:

Video De ansatte fryktet angrep før 22. juli

NETT-TV: På spørsmål fra NRK svarer til sammen over 54 prosent at sikkerheten før 22. juli føltes mangelfull eller ikke god nok.

– Tenkte at vi kunne bli utsatt for terror

Arnt Even Hustad

Arnt Even Hustad, tillitsvalgt ved Norsk Tjenestemannslag.

Foto: NRK

Nå er plassen rundt høyblokka sikret nesten som et fengsel. Men for et halvt år siden kunne en mann kjøre en varebil full av sprengstoff helt fram til døra.

– Etter terrorangrepet i New York var det mange som tenkte at her sitter vi i et av de høyeste byggene i Oslo, og vi kan bli utsatt for det samme, sier tillitsvalgt ved Norsk Tjenestemannslag. Arnt Even Hustad til NRK.

De tillitsvalgte fra regjeringskvartalet sier nå at ikke bare Grubbegata der varebilen kom kjørende, men også Akersgata på den andre siden, bør stenges for biler permanent.

– Sikkerheten var ikke god nok. Det var utrygt ned Grubbegata, sier Hustad.

Flertallet vil la Høyblokka stå

På spørsmål om Høyblokka bør rives eller ikke, svarte et flertall på 40 prosent at den bør bli stående. 37 prosent svarte at den bør rives.

De spurte fikk anledning til å kommentere spørsmålene:

«Tror ingen som opplevde bombingen har lyst tilbake i høyblokka, som nærmest fremstår som et dødens hus, for hver dag å bli påminnet det forferdelige som skjedde der. Det beste ville være å rive høyblokka og bygge at nytt bygg med større flater, formet som en H eller lignende, der flere ansatte enn tidligere kan få plass».

«Jeg savner Høyblokka! Den var en del av vår identitet som Justisdepartement! Jeg er ikke redd for å sitte der og ville gjerne ha sittet der dersom jeg fikk tilbudet».

«Man sier at vi ikke skal la oss knekke av terrroristen - dette bør vi vise ved å flytte tilbake til Høyblokka».

AKTUELT NÅ