Hopp til innhold

Norge faller på Natos rangering

Norge rykker nedover på Natos liste over hvor mye av BNP medlemmene bruker på forsvar: – Det må leveres på hver enkelt vakt, og det har ikke denne regjeringen gjort, sier leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap).

Forsvarsministeren får kritikk for å ikke investere nok

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide får kritikk av Arbeiderpartiet for ikke å investere nok i forsvar. Fra 2014 har Norge faltfire plasser fra 7. til 11. plass på Natos rangering over hvor mye vi bruker av BNP på forsvar

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge har falt fire plasser på tre år på Nato-lista over hvor mye vi bruker av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar. I 2014 var Norge på 7. plass mot 11. plass i dag.

Det får lederen i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget til å reagere:

– Det viser at vi rykker nedover i Nato-klassen på Høyres og Fremskrittspartiets vakt. En ting er planer, men det må leveres på hver enkelt vakt. Det har ikke denne regjeringen gjort, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

«En historisk satsing på forsvar»

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er helt uenig. I fjor la regjeringen, med støtte fra blant annet Arbeiderpartiet, frem langtidsplanen for forsvaret. Der legges det opp til å bruke 165 milliarder kroner på forsvar de neste 20 årene:

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt (Ap) mener regjeringen ikke har levert på sin vakt når Norge faller på Natos rangering.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Vi har aldri brukt mer penger på forsvar enn det vi gjør nå. Bare i år legger vi på tre milliarder kroner i forsvarsbudsjettet, noe som har gitt oss cirka 11 prosent større forsvarsbudsjett enn det vi hadde ved inngangen til perioden, sier Søreide.

Hun kaller investeringene historiske.

Huitfeldt er enig i at Langtidsplanen er et løft, men mener regjeringen burde satt opp tempoet:

– De har skjøvet på de fleste utgiftene, og det var Arbeiderpartiet som måtte presse regjeringen til å øke budsjettet i 2017 mer enn de hadde planlagt, svarer hun.

Venstre: – Vil beholde både Andøya og Evenes

Vedum: – Tror mange i Arbeiderpartiet er beredt til å snu om forsvar

Skyter fart mot Russland

Etter at Krim-halvøya ble annektert, har de andre Nato-landene med grense mot Russland fått det travelt med å ruste opp.

Norge havner nå nederst på lista blant grenselandene over hvor mye vi bruker av BNP. To av statene har innfridd Natos krav om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar:

 • Estland: 2,14 % av BNP
 • Polen: 2,01 %
 • Litauen: 1,77 %
 • Latvia: 1,70 %
 • Norge: 1,59 %
  Norske F-16 fly øver i Litauen

  Norske F-16 er for tiden stasjonert i Litauen for å verne de baltiske Nato-medlemmene, som ikke har egne jagerfly

  Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

Søreide ser ikke noe dramatisk i at Norge kommer dårligst ut:

– De andre landene som har grense til Russland har en tiendedel av det norske forsvarsbudsjettet. Vi gjør store satsinger etter mange år med nedbygging, sier Søreide.

– Vi kan ikke ta de minste løftene først, svarer Huitfeldt, og legger til at feilen med regjeringen er at den peker bakover når den skal forklare hvorfor det norske forsvaret er sterkt nok:

– Og veldig langt frem når den skal finne ut hvordan den skal løse problemene, sier hun.

Les Også: Forsvaret får 165 milliarder ekstra over 20 år

Vil neppe nå 2-prosentsmålet

Forsker ved Norsk utenrikspolitiske institutt, Karsten Friis, ser ikke noe dramatisk i at Norge faller på rangeringen til Nato:

– Norge øker forsvarsbudsjettet, men de andre øker mer, sier han. Friis slår samtidig fast at målet om å bruke 2 prosent av BNP ikke vil bli nådd med regjeringens langtidsplan:

– Man må bruke mer enn i dag for å klare det. Så lenge Vladimir Putin holder seg i ro, tror jeg det vil være vanskelig å få gehør for å bruke så mye på forsvar som det er lovet, sier han.

jagerfly over Akershus festning

Norge skal bytte ut F-16 jagerfly med 52 F35, og investeringen sluker store deler av forsvarsbudsjettene i mange år fremover

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger