Anne Katrine Birkeland er kreftfri: – Jeg er fortsatt syk, tre og et halvt år senere

Det kommer ofte overraskende på både pasient og pårørende: Minst hver tredje brystkreftoverlevende sliter med senskader. Plagene kan vare livet ut.

PÅSKEN 2015: Anne Katrine Birkeland er kreftfri, men langt fra frisk.

PÅSKEN 2015: Anne Katrine Birkeland ser frisk ut på feriebildet, men sliter med senskader etter kreftbehandlingen.

Foto: Privat

– Akkurat nå er jeg svimmel.

Anne Katrine Birkeland (44) tar imot oss klokken to på ettermiddagen. Selv skulle hun gjerne ha vært på jobb, men senskadene etter brystkreften gjør at hun ikke klarer å jobbe mer enn 20–40 prosent.

– Da jeg fikk beskjed om at jeg hadde fått kreft, tenkte jeg at om tre måneder så er jeg tilbake i jobb. Jeg begynte å gråte da sykehuset sa det kom til å ta minst et år. Og her sitter jeg fortsatt syk, tre og et halvt år senere.

Det meste blir vanskelig

Anne Katrine Birkeland fikk påvist brystkreft i mai 2014 og var ferdig behandlet i januar 2015. Siden da har hun slitt med kronisk trøtthet, også kalt fatigue, hun er svimmel, sliter med hukommelsen og har vondt i kroppen. Selv de enkleste ting blir vanskelige.

– Jeg klarer av og til ikke å lage middag. Jeg synes det kan være vanskelig å hente i barnehagen, sier hun.

Plagene skyldes behandling

Overlege ved Oslo universitetssykehus, Kristin Valborg Reinertsen, forsker på senskader etter endt brystkreftbehandling. Anslag fra nasjonalt kompetansesenter for seneffekter viser at minst 1 av 3 brystkreftoverlevende får senskader. Som regel er det kreftbehandlingen som forårsaker plagene.

Lege KRISTIN VALBORG REINERTSEN

EKSPERT PÅ SENSKADER: Overlege Kristin Valborg Reinertsen ved Oslo universitetssykehus forteller at senskadene ofte skyldes behandlingen.

Foto: Margret Helland / NRK

– Vi ser at pasientene opplever kronisk tretthet, smerter i det behandlede området, hevelser i armen og følelse av hukommelsestap og intellektuell svekkelse.

Hun forteller at mange kreftpasienter og pårørende ikke er klar over at disse plagene kan prege livene deres i større grad enn de var forberedt på. Og i større grad enn omgivelsene er forberedt på.

Medaljens bakside

Anne Lise Ryhl om rosa sløyfe

MEDALJENS BAKSIDE: Kreftforeningen vil ha økt fokus på senskadene.

Foto: Margret Helland / NRK

Nettopp derfor bruker Kreftforeningen årets Rosa Sløyfe-aksjon til å sette søkelyset på dette. Aksjonen skal bidra til større åpenhet om plagene. I dag opplever ofte pasienter forventninger om at de har samme funksjonsnivå som før de ble friske.

– Det synes ikke utenpå dem, men mange vil slite med senskader. I kortere eller lengre tid, noen for resten av livet, forteller generalsekretær Anne Lise Ryel.

Inntektene fra aksjonen skal gå til forskning på senskader og forskning på behandling som minsker senskadene.

  • Les også forfatter Lene Wikanders Ytring om senskader

Frisk utenpå, syk inni

Sett utenfra, ser Anne Katrine Birkeland frisk ut. I dag har hun en god dag, så det går fint å hente i barnehagen, rydde i hagen og lage middag. Andre dager er hun så mentalt sliten at hun må konsentrere seg om hvert skritt hun tar. Hun forteller at det kan være vanskelig å være åpen om at en sliter etter endt behandling.

– Man skal være glad for at man har overlevd, og det er man jo. Men det er en veldig stor bagasje vi har med oss etterpå.

Anne Katrine Birkeland lager mat

I DAG ER EN GOD DAG: Anne Katrine Birkeland lager middag sammen med sønnen Emil (8).

Foto: Hallgeir Aunan / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger