Anmol (9) har brukt hijab på skolen i snart to år

Anmol Babar har gått med hijab på skolen i nesten to år og vil gjerne fortsette med det. Nå kan et forslag gjøre slutt på det. – Jeg blir lei meg om det skjer, sier niåringen.

Anmol Babar (9) har brukt hijab på skolen i to år. Mamma Ansa bruker ikke hijab, men sier datteren får bestemme selv.

KORANSKOLE: Anmol Babar (9) fikk lyst til å bruke hijab etter at hun begynte på koranskole.

Det var først etter at Anmol Babar (9) begynte på koranskole at hun fikk lyst til å bruke hijab. I snart to år har hun brukt hodeplagget både hjemme og på skolen.

– Det er også andre jenter på skolen min som bruker hijab. Jeg dekker til hodet fordi jeg synes det er fint. Jeg føler meg bedre, sier hun til NRK.

Neste uke skal hun begynne i 4. klasse på Klemetsrud skole i Oslo. Hun vil fortsette å bruke hijab i grunnskolen, men et forslag fra et selvoppnevnt integreringsutvalg kan sette en stopper for det i fremtiden.

– Jeg føler meg pen når jeg bruker hijab. Jeg blir lei meg og ukomfortabel om hijab blir forbudt på skolen, sier hun.

Anmol Babar (9) bruker hijab

BESTEMMER SELV: Ni år gamle Anmol Babar har gått med hodeplagget hijab på skolen i nesten to år. Moren Ansa Babar bruker ikke hijab selv, men synes det er greit at datteren gjør det. – Det bestemmer hun selv, sier moren.

Foto: Iram Ansari / NRK

– Barnehijab er ikke ønskelig

Forbud mot nikab i utdanningsinstitusjoner er blant forslagene fra tankesmien Agenda, som i fjor høst tok initiativ til integreringsutvalget. Utvalget mener ansiktstildekking (nikab, burka) hemmer kommunikasjon og samhandling.

Politikere fra Ap, KrF, Venstre, SV og Senterpartiet er blant dem som utgjør utvalget. I et 50 siders notat foreslår utvalget nye tiltak i integreringspolitikken.

Også når det gjelder barnehijab går utvalget langt i å ville det til livs. Barnehijab er ikke ønskelig ut fra et barne- og integreringsperspektiv, skriver utvalget.

De går inn for nasjonale retningslinjer for skolens arbeid med å hindre bruk av hijab i grunnskolen.

Anmol Babar

KORANSKOLE: Anmol Babar fikk lyst til å bruke hijab etter at hun begynte på koranskole.

Foto: Iram Ansari / NRK

Mor: – Hun bestemmer det selv

Den enkelt skole skal slippe å ta valget selv, men ha klare nasjonale føringer mot bruken. I tilfeller der det er indikasjoner på direkte hijabtvang, skal barnevernet kobles inn, mener utvalget.

Moren til Anmol, Ansa Babar, går ikke med hijab selv og er imot at barn tvinges til å bruke hodeplagget. For henne er det viktig at barn skal ha friheten til å velge selv.

– Min datter liker å bruke hijab, og jeg synes det er greit at hun gjør det, sier moren til NRK.

– Politikere bør ikke blande seg inn

Rektor

UTFORDRINGER: Ifølge Aamodt er det spesielt barn fra Somalia som bruker hodeplagget. Han mener at hijab skaper utfordringer for barna.

Foto: Mottaksskolen

Rektor Kristian Aamodt ved Mottaksskolen i Kristiansand reagerer på hijab-bruk i barneskolen. Han mener hodeplagget hindrer barnas integrering og støtter utvalgets forslag.

– Jeg håper at det blir et hijab-forbud. Vi bør la barn være barn og la dem utfolde seg fritt. Så får de ta den avgjørelsen når de er i stand til det senere, sammen med de foresatte, sier han.

– Skolen og politikere bør ikke blande seg inn her. Det er et personlig valg. Barna bør få lov til å bestemme selv hva de skal ha på seg på skolen, sier moren til Anmol.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger